«Løgneren» som skal felle Kristiansen

KRISTIANSAND (Dagbladet): Aktor Edward Dahl mener Jan Helge Andersen lyver om sin egen rolle i barnedrapene. Likevel har han full tillit til den delen av hans forklaring som nagler kompisen Viggo Kristiansen til åstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ber retten tro på noe av det Andersen forklarer, men ber den se bort fra andre sentrale deler av Andersens forklaring. Slik håper han å få dømt Viggo Kristiansen til lovens strengeste straff: 21 år for voldtekt og overlagt drap.

Rettens dilemma blir: Dersom den fester lit til Andersens forklaring, betyr det at Viggo Kristiansen lyver. Velger den å tro på Kristiansen, må Andersen lyve.

- Begge de to tiltalte kan ikke snakke sant. En av dem snakker usant, konkluderte Dahl.

Snakker usant

Aktor Edward Dahl startet sin prosedyre i Kristiansand byrett i går formiddag.

- Påtalemyndigheten tar stilling til Jan Helge Andersens forklaring på et punkt; nemlig at det var Viggo Kristiansen som var med opp i skogen, og som var pådriveren. Derimot stiller vi spørsmål ved sannferdigheten av Andersens forklaring når det gjelder hans egen rolle i drapene. Ting tyder på at han bevisst holder ting tilbake, eller bevisst snakker usant, sa aktor Edward Dahl.

Bevisene

- Han har spilt kortene sine riktig, og holder dem fortsatt. Retten må være på vakt mot ikke å bli lurt av Andersens forklaring, sa aktor.

I retten i går presenterte aktor Edward Dahl det han selv kaller seks sikre bevis på at begge de to tiltalte er skyldige:

  • Hårfunn på åstedet stemmer overens med Andersens DNA-profil.
  • Flere vitner har observert de to guttene sammen i Baneheia rundt klokka 18.00 drapsdagen.
  • Ingen av de to tiltalte har hele alibier. De var sammen både før og etter drapene.
  • DNA-tester viser at handlingene er begått av to menn.
  • Viggo Kristiansen har tilstått å ha begått tidligere overgrep.
  • Skader på jentene stemmer overens med tiltalebeslutningen.