Løgntester CIA-ansatte

Bush-regjeringen slår hardt ned på lekkasjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Administrasjonen i Washington har satt i gang en omfattende etterforskning av lekkasjer. Flere journalister og departementsansatte er mistenkt, og amerikanerne sparer ikke på metodene.

De siste ukene har flere dusin ansatte i CIA og andre etterretningsorganer har i all hemmelighet blitt forhørt av FBI-agenter.

Etterforskerne har foretatt løgndetektortest av mange ansatte i CIA. Justisdepartementet advarer at journalister kan bli anklaget for brudd på spionasjelover.

Snakkeforbud

USA har hatt flere tilfeller av lekkasjer fra Bush-administrasjonen til pressen. En av de mest oppsviktsvekkende sakene kom i Washington Post i november, deres artikler om hemmelige CIA-fengsler i Europa førte til omfattende granskinger fra Europarådet, der blant annet Norge måtte rapportere om flere CIA-fly som har vært i Norge.

Alle ansatte i CIA, FBI, justisdepartementet og andre lignende organer har mottat brev som forbyr dem å diskutere alle saker, også de som ikke er konfidensielle, hvis de er relatert til nasjonal sikkerhet, skriver the Washington Post i dag.

Flere journalister har blitt kontaktet av FBI fordi de har skrevet artikler basert på rettsdokumenter som er unntatt offentlighet.

Erklærer krig hjemmeForholdet mellom pressen og det Hvite Hus har lenge vært anspent, og har bare blitt verre nå.

- Det er en frydefull tone når de snakker om å dra journalistene inn foran juryen. De har en stor appetitt på å gjøre informasjon hemmelig. Journalister som er litt for kritiske til offentlige saker risikerer å bli stemplet som forrædere, sier redaktør Bill Keller i New York Times.

- Slik de snakker høres det ut som om administrasjonen vil erklære krig her hjemme mot de idealene de fronter ute i verden, sier Keller.

President George Bush har kalt lekkasjene skamfulle og mener journalistene hjelper fienden. Det finnes lover mot å frigi informasjon uten å ha fått tillatelse. Men før krigen mot terror var lekkasjer akseptert som en del av livet i Washington D.C., der politikere, byråkrater, journalister og intellektuelle bruker hverandre til gjensidig nytte.

- Vi har ikke sett en slik reaksjon på lekkasjer siden Watergate-skandalen, sier professor David Greenberg til Washington Post.

Tre personer er allerede stilt for retten for brudd på en lov som ble vedtatt i slutten av første verdenskrig.

VIL IKKE NAVNGI: New York Times-journalist Judith Miller måtte vitne etter at en CIA-agent ble identifisert etter lekkasjer. Miller sonet tre måneder i fengsel fordi hun nektet å navngi kilden sin, og får full støtte fra redaktør Bill Keller.