Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Logret for kritikerne

Landbruksminister Lars Peder Brekk fikk bakoverpels av hundevenner og veterinærer tidligere i sommer. Nå gir han en million til forskning på kjæledyr.

HUNDEVENN: Landbruksminister Lars Peder Brekk sjekker ørene til Topp, hunden til Hans Troye. Til venstre, veterinær og daglig leder ved Oslo Dyreklinikk, Monica Heggelund. Alle foto: Krister Sørbø
HUNDEVENN: Landbruksminister Lars Peder Brekk sjekker ørene til Topp, hunden til Hans Troye. Til venstre, veterinær og daglig leder ved Oslo Dyreklinikk, Monica Heggelund. Alle foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

—Pengene skal brukes til forskning på velferd og livskvalitet hos smådyr som behandles av veterinærer, sier Brekk til Dagbladet.

Både pengene og ministerens egne hundeopplevelser skapte smil og forsoning blant ansatte og gjester på Oslo Dyreklinikk. Dit var Brekk invitert av Den norske veterinærforening etter uttalelsene i Dagbladet om cellegiftbehandling av hunder.

Enige
Brekk mente blant annet at noen veterinærer tenkte mer på økonomisk gevinst enn på dyrets beste når behandling ble vurdert. Kunnskapsløst og mistenkeliggjørende, mente veterinærene.

Nå er både minister, fagfolk og hundevenner enige om at de ikke er så uenige.

—Mitt poeng er at man alltid må finne den løsningen som er best for dyret — ikke for eieren eller veterinæren. Hvor mye penger og tid skal man bruke på en behandling — og når skal man stoppe? Dét er vurderingen, sier Brekk.

—Vi må passe oss for at det er pengene styrer dette løpet, påpeker han.

Sier nei
Veterinær Kjetil Dahl har behandlet flere hunder med cellegift. Han anslår at han sier nei til behandling i to av tre tilfeller.

—Hvis prognosene er for dårlige eller livskvaliteten er for dårlig, så starter vi ikke behandling. Vi har ikke den slappe, syke, hårløse hunden liggende i et hjørne her, sier Dahl.

30-50 mill.
Frode Lingaas, professor ved Norges veterinærhøgskole, er glad for at landbruksministeren setter av en sum til forskning på kjæledyr. Men han håper at beløpet blir betydelig høyere enn det som tidligere ble bevilget til denne dyregruppen.

LOGRER:  Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk med Lissi.
LOGRER: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk med Lissi. Vis mer

—Sett i lys av at hundeeiere betaler et sted mellom 30-50 millioner årlig i avgift på fôr, er det kjedelig at det har gått såpass lite tilbake som kan brukes til helse og velferd for denne dyregruppen, sier han.

FORNØYDE: Hundefolk har det stort sett fint sammen, blant andre statsråd Brekk (t.v.) og Alf Einar Pettersen.
FORNØYDE: Hundefolk har det stort sett fint sammen, blant andre statsråd Brekk (t.v.) og Alf Einar Pettersen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling