INNVANDRINGSKRITIKER:  Oddbjørn Jonstad startet partiet Norsk Folkeparti etter at han ble kastet ut av Frp i 1999. Partiet reagerte blant annet på hans utsagn i innvandringsdebatten og Jonstads planer om et eget parti. I dag har Jonstad en blogg hvor han lister opp privatpersoner og offentlige personer han mener er «landssvikere». I høst vurderte flere av disse å gå til anmeldelse. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
INNVANDRINGSKRITIKER: Oddbjørn Jonstad startet partiet Norsk Folkeparti etter at han ble kastet ut av Frp i 1999. Partiet reagerte blant annet på hans utsagn i innvandringsdebatten og Jonstads planer om et eget parti. I dag har Jonstad en blogg hvor han lister opp privatpersoner og offentlige personer han mener er «landssvikere». I høst vurderte flere av disse å gå til anmeldelse. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Lokal Frp-leder ble kastet ut i 1999 etter at han foreslo asyl-leirer. Nå har Oslo Frp vedtatt lukkede mottak

Den voldsomme økningen i antall asylsøkere har endret innvandringsdebatten, ifølge valgforskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oddbjørn Jonstad er i dag mest kjent som ytterliggående innvandringskritiker. I 1999 var han imidlertid formann i Frp Oppegård. Han ble kastet ut fra partiet etter at han i et NRK-intervju sa at flyktninger og asylsøkere burde holdes i egne «statlige leirer» til de sendes hjem. Og at flyktningbarn bør nektes å gå på norske skoler.

Partiorganet tok sterkt avstand fra hans innvandringsutspill og Jonstad ble kastet ut.

- Med de voldsomme økningen i asylsøkning har det oppstått en helt annet type debatt i Norge, sier førsteamanuensis i statsvitenskap Hans Petter Saxi ved Universitetet i Nordland..

Vepsen-redaktør Tor Bach skriver at hele det politike spekteret tok avstand fra Jonstads uttalelser i 1999.
 
- Som et populistisk parti har Frp vært ganske moderat. De har ikke hatt noen konkurrenter til Høyre for seg og har vært ganske moderate når det gjelder innvandringspolitikk, sammenliknet med andre partier i Europa. I dag er situasjonen helt annerledes, påpeker Saxi.

- Dramatisk endring Høringsfristen for regjeringens asylinnstramninger gikk ut på tirsdag. Oslo Frp vil omgjøre samtlige akuttmottak i Norge til lukkede mottak og vil at man skal avskaffe alle former for permanent opphold for asylsøkere. Christian Tybring-Gjedde (FrP) sa mandag til Dagbladet at Norge ikke bør bruke ressurser på å lære asylsøkere norsk, men heller fokusere på engelsk. Han mener det er et språk som er mer nyttig når asylsøkerne etter hvert vender hjem.

- Debatten har endret seg i løpet av det siste året, og det er rett og slett omgivelsene rundt oss som gjør inntrykk på oss. Da vi så bildet av den døde gutten på stranda, var det nesten umulig å snakke høyt om og spille innvandrerkortet. Det gjorde Frp under valgkampen, og da gikk det dårlig for dem. Men så kom asylstrømmen over Storskog og plutselig ser vi annerledes på det, sier statsviter og valgforsker Tord Willumsen til Dagbladet..

Willumsen påpeker også at hvordan et innspill blir oppfattet, er avhengig av hvilken politiker som kommer med det.

- Særlig de siste månedene har det skjedd en dramatisk endring. Med de voldsomme økningene i asylsøkere har det oppstått en helt annen type debatt i Norge, sier Saxi.

- Svar på en krise Han mener det politiske handlingsrommet på innvandring har endret seg, og at politikken over hele Europa nå blir mer restriktiv.

- De siste utspillene fra Frp i Oslo er i så måte litt typisk for den siste utviklinga. Med den voldsomme tilstrømmingen har vi revidert hele politikkområdet, sier Saxi.

- Det er jeg uenig i. Jeg mener at våre tiltak er svar på en internasjonal krise. Det er tiltak som bedrer både situasjonen for asylsøkerne i Norge og flyktningene i sitt eget hjemland. Det er bare svar på en situasjon vi har nå, sier leder i Oslo Frp Aina Stenersen.

- Ikke som i Sverige - Men vi ønsker ikke svenske tilstander i Norge, påpeker Frp-lederen.

- Vi ønsker et debattklima hvor det går an å komme med forslag. Ikke som i Sverige hvor politiet holdt tilbake informasjon. Vi må tørre å ta den debatten og stå opp for det, og heller diskutere løsninger på en konstruktiv måte. Og det gjelder begge veier, sier Stenersen.

Hun presiserer samtidig at hun ikke kjenner til Jonstads utspill fra 1999 eller han som person.

Jonstad har i dag en egen blogg hvor han lister opp navn på personer han mener er venstreekstremister eller promoterer islam. I fjor vurderte flere av privatpersonene på lista å gå til anmeldelse, ifølge NRK. Jonstad vil i dag stenge grensene for alle asylsøkere. I 2012 sa han også til Dagbladet at alle som har lagt til rette for innvandringen, oppmuntret til den eller tjent på den, bør tas til riksrett for landsforræderi.

- Egne leire for bosetting av flyktninger og asylsøkere inntil de kan reise til sine hjemland, er ikke Fremskrittspartiets politikk, slo Frp-leder Carl I. Hagen fast i en NTB-artikkel 28. august 1999. Verken han eller Christian Tybring-Gjedde ønsker å kommentere saken i dag.

- Useriøst, skriver Tybring-Gjedde i en sms til Dagbladet.

30 punkter for ny asylpolitikk Oslo-leder Stenersen minner om at Norge har lukkede mottak for asylsøkere, som Trandum asylinternat. Der kan politiet fengsle personer som bryter utlendingsloven eller personer som skal sendes ut av landet. Oslo Frp vil nå ha lukkede mottak når asylsøkerne kommer inn i landet, for å avklare identitet.

- Praksisen for lukkede mottak er der allerede, og det mange ikke har fått med seg, er at vi foreslår å plassere kvinner, barn og småbarnsfamilier i asylmottak for seg selv. Våre argumenter for lukkede mottak er at dette overhodet ikke er et fengsel. Det er et stort område du kan gå fritt rundt i. Det kan overhodet ikke sammenliknes med et fengsel, sier Frp-lederen.

I 1999 var det ikke syrere som kom til Norge, men bosniere.

- Det var en litt spesiell situasjon, ettersom det var en politisk forutsetning at bosnierne skulle reise hjem igjen og være her midlertidig. Og at det var en god grunn til å ikke integrere dem i samfunnet. For de skulle jo hjem igjen, når tiden var moden, sier Jonstad til Dagbladet.

Skulle starte nytt parti Etter Jonstad ble ekskludert fra Frp i 1999, startet han Norsk Folkeparti. Disse planene ble også oppgitt som en av grunnene til at han ble erklært uønsket av partiet i 1999. På den tiden var det også en maktkamp i Frp i Oslo. 

- Var det rom for å si det du sa da, at flyktninger burde sitte i leire til de kunne reise hjem igjen?

- Tydeligvis ikke. Hadde vil allerede da begynt å følge de prinsippene, ville mye sett annerledes ut i dag, sier Jonstad til Dagbladet.

- Det var vel ikke satt så på spissen på det tidspunktet, sier han.