Lokal Frp-topp knyttet ungdommers miljøkamp til nazipropaganda

Ole Jacob Johansen (Frp) har nå slettet innlegget.

Lokal Frp-topp knyttet ungdommers miljøkamp til nazipropaganda
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg på Facebook hevdet Ole Jacob Johansen i Asker Frp at klimaengasjert ungdom er utnyttet i propagandaøyemed – slik nazistene gjorde.

Innlegget ble lagt ut onsdag kveld, men ble slettet torsdag morgen, ifølge Budstikka som først omtalte saken. Du kan se innlegget øverst i saken.

Innlegget er en montasje av tre bilder: På det ene står den unge svenske miljøaktivisten Greta Thunberg sammen med Lan Marie Berg fra Miljøpartiet De Grønne, det andre viser en ung Hitler-jugend med like fletter som Thunberg og et hakekors bak, mens det tredje er av nazitoppen Heinrich Himmler med en jente med fletter på fanget.

Over bildene skriver Johansen: «Barn har alltid vært utnyttet i propagandaøymed. Teknikken for å manipulere massene endrer seg ikke.»

– Uheldige assosiasjoner

– Poenget mitt var å vise, og det står jeg for, at barn opp gjennom tidene er blitt utnyttet i propagandaøyemed, sier Johansen til NTB.

– Så ser jeg selvfølgelig, når jeg får tenkt meg om, at innlegget kan gi uheldige assosiasjoner. Derfor slettet jeg det, sier den tidligere varaordføreren i Asker, som nå er gruppeleder for Frp i kommunestyret.

Innlegget ble lagt ut i forkant av elevenes klimastreik fredag.

– Hva er galt med at ungdom streiker for klima?

– Ingenting. Det er fint at ungdom engasjerer seg. Poenget var å trekke en historisk linje og vise at barn alltid har vært utnyttet i propagandaøyemed, sier Jakobsen.

Bruker Thunberg som eksempel

Han nevner blant annet oppmerksomheten rundt 16 år gamle Greta Thunbergs klimaaksjon i Sverige, som har inspirert elevenes klimastreik i Norge.

– Kjendiser og toppolitikere flokker seg rundt Thunberg, påpeker han.

– Hvordan er det at Greta Thunberg får oppmerksomhet et eksempel på at hun blir misbrukt i propagandaøyemed?

– Jeg har ingen annen kommentar enn at innlegget kom uheldig ut og derfor ble slettet.

– Har du fått noen reaksjoner fra Frp på dette?

– Jeg har sagt det jeg har å si.

– Ingen kommentar

Leder i Asker Frp, Trond Ellingsen, avviser å svare på spørsmål fra NTB om slike innlegg er i strid med de interne retningslinjene som Frp nylig har vedtatt. Mandag varslet partileder Siv Jensen at hun vil «slå hardt ned» på enkeltpersoner som ikke greier å oppføre seg.

– Hvorfor ringer du meg? Dette får du ta med Ole Jacob, er det eneste Ellingsen vil si før han legger på røret.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer