DRAPSMANNEN: 21 år gamle Dylann Roof skjøt og drepte ni personer med et våpen han fikk til bursdagen i april. Foto: REUTERS / Jason Miczek / NTB Scanpix
DRAPSMANNEN: 21 år gamle Dylann Roof skjøt og drepte ni personer med et våpen han fikk til bursdagen i april. Foto: REUTERS / Jason Miczek / NTB ScanpixVis mer

Lokalavis reklamerer for skytevåpen på førstesida dagen etter den tragiske kirkemassakren

- Dette bildet viser USAs forhold til skytevåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA sørger etter ni personer ble skutt og drept inne i en kirke i Charleston, Sør-Carolina, natt til torsdag norsk tid.

21 år gamle Dylann Roof skal ha sittet inne i kirka sammen med sine kommende ofre i én time før han skjøt løs. Våpenet fikk Roof til bursdagen sin i april.

Og som i kjølvannet av en rekke andre store skyteepisoder i USA, så har debatten om landets liberale våpenlover dukket opp igjen.

Uheldig reklame At Charleston-avisa The Post and Courier dagen etter den tragiske skyteepisoden reklamerer for skytevåpen på forsida si, har vekket stor harme. Reklamen er i tillegg klistret delevis over avisas navn og tittelen på saken som omhandler drapet på ni kirkegjengere.

- Dette bildet viser USAs forhold til skytevåpen, skriver Washington Post i sin sak om bildet som deles hyppig i sosiale medier.

I tillegg til at man har en reklame for at man kan få en kjempegod våpendeal for bare 30 dollar, reklameres det også for «Ladies night» på en våpenbutikk i Summerville i Sør-Carolina.

Avisa har etter mye oppmerksomhet beklaget den uheldige reklamen.

LEI: Barack Obama uttrykte i sin tale til nasjonen at han er lei av å måtte snakke etter tragiske skyteepisoder. Foto: EPA / MICHAEL REYNOLDS / NTB Scanpix
LEI: Barack Obama uttrykte i sin tale til nasjonen at han er lei av å måtte snakke etter tragiske skyteepisoder. Foto: EPA / MICHAEL REYNOLDS / NTB Scanpix Vis mer

- At den påklistrede reklamen var festet på noen aviser som ble levert hjem til folk, på samme dag som tragedien, er en tilfeldighet som er dypt beklagelig. Vi beklager til de som føler seg støtt, skriver The Post and Courier på sin Facebookside.

Blogger Jim Romensko skriver at det dessverre ikke er første gangen at en amerikansk avis presterer å reklamere for våpen etter en tragisk skyteepisode. Han skriver at avisen Florida Times-Union gjorde det samme etter en skytepisode på en skolebuss i Florida i mai.
- Skjer ikke i andre land Barack Obama kjente selv et av ofrene i kirkemassakren, pastor Clementa Pinckney.

Presidenten sier at USA snart må innse at lignende massedrap ikke skjer i andre utviklede land.

- Jeg har snakket etter sånne skytetragedier altfor mange ganger, sa Obama til nasjonen i går.

MUGSHOOT: Dylann Roof avbildet på politistasjonen etter å ha blitt fanget etter en storstilt jakt. Foto: Charleston County Sheriff's Office via AP / NTB Scanpix
MUGSHOOT: Dylann Roof avbildet på politistasjonen etter å ha blitt fanget etter en storstilt jakt. Foto: Charleston County Sheriff's Office via AP / NTB Scanpix Vis mer

- Enda en gang er uskyldige mennesker drept delvis fordi noen som vil påføre andre mennesker skade, har tilgang til våpen. Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, understreket presidenten i sin tale.