Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i USA

Lokalavisa fikk nasjonal oppmerksomhet da de støttet Trump: - Det er latterlig

Aldri har en presidentkandidat hatt mindre støtte fra avisene enn Donald Trump.

MEDIENE MISTER BAKKEKONTAKTEN: Gary Abernathy er ansvarlig redaktør i lokalavisa The Times-Gazette i Hillsboro i Ohio - et meget Trump-vennlig område. De er den eneste avisa i Ohio og én av få dagsaviser i USA som støtter den republikanske kandidaten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MEDIENE MISTER BAKKEKONTAKTEN: Gary Abernathy er ansvarlig redaktør i lokalavisa The Times-Gazette i Hillsboro i Ohio - et meget Trump-vennlig område. De er den eneste avisa i Ohio og én av få dagsaviser i USA som støtter den republikanske kandidaten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JACKSONVILLE (Dagbladet): Donald Trump er mer populær blant velgerne enn blant mediene. Kanskje rent bortsett fra at de tjener penger på ham.

Hadde dagsavisene i USA fått stemme, ville Donald Trump få en oppslutning på som kan telles på én hånd, i motsetning til de 45 prosentene han har på snittet av meningsmålingene fredag morgen.

Derfor har mange sperret opp øynene når noen av avisene nettopp har tatt beslutningen om å støtte Republikanernes presidentkandidat. Én av disse er The Times-Gazette, en dagsavis med opplag på drøye 4000 som kommer ut mandag til lørdag i Hillsboro i det sørlige Ohio.

- Latterlig

Plutselig var avisa gjenstand for oppmerksomhet på det populære politikkprogrammet Rachel Maddow på TV-kanalen MSNBC og ble skrevet om i amerikanske medier.

Det hele får ansvarlige redaktør og utgiver Gary Abernathy til å stusse.

- Det er latterlig. For en verden vi lever i når en liten avis når nasjonale nyheter fordi den støtter en presidentkandidat, sier han til Dagbladet.

- Halvparten av befolkningen vil ha Trump, mens 99 prosent av avisene vil ha henne. Da kan du lett argumentere for at avisene mister bakkekontakt med leserne, sier Abernathy.

Det er tomt på kontoret når Dagbladet er på besøk tirsdag ettermiddag, og bare sekretæren og den ansvarlige redaktøren sitter igjen. Abernathy, redaksjonssjef Jeff Gilliland og alle de fire ansatte journalistene i avisa var enig i avgjørelsen om å støtte Trump.

To setningers støtteerklæring

I en lederartikkel 21. november brukte avisa seks avsnitt på å støtte lokalpolitikere og fire avsnitt på å støtte enkeltsaker på stemmeseddelen, skriver Politico.

Donald Trump fikk støtte over to setninger:

«På tross av hans åpenbare mangler som kandidat, er Donald Trump den som best kan skape den opprøskningen som trengs i Washington, og den som best reflekterer de konservative økonomiske og sosiale verdiene som er viktige for menneskene sør i Ohio. Hans ønske om å sikre USAs grenser og å slå ned på radikal islamistisk terror er den typen viljestyrke vi trenger i Det hvite hus» står det i lederen.

- For oss er det to kandidater, og vi velger én. Hva er oppsiktsvekkende med det? Vi gjør dette på grunn av verdier omkring økonomisk politikk, våpen, religion og abort. Vi er konservative i bunn og rettferdige og balanserte, sier Abertnathy.

SKREV OPPFØLGER: Ansvarlig redaktør Gary Abernathy
i The Times-Gazette skrev oppfølger der han gikk kraftig til angrep på de store mediehusene og eierstrukturen i amerikansk presse. Han fryktet årets valgkamp har gjort amerikanske medier for venstrevridd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKREV OPPFØLGER: Ansvarlig redaktør Gary Abernathy i The Times-Gazette skrev oppfølger der han gikk kraftig til angrep på de store mediehusene og eierstrukturen i amerikansk presse. Han fryktet årets valgkamp har gjort amerikanske medier for venstrevridd. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Han sikter også til at de holder til på landsbygda i et område som er tett republikansk. Også Trump er spesielt populær- I primærvalget vant Ohio-guvernør John Kasich Ohio, mens Trump vant her i fylket Highland.

- Vi har ikke fått noe negativ oppmerksomhet. Vi har ikke fått noe særlig oppmerksomhet om det i det hele tatt. Jeg tror ikke leserne bryr seg noe stort om akkurat det, sier han.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro Lindahl Flåten Redigering: Marie Røssland Vis mer

- En skam

Han har mer å utsette på andre medier.

- For mange av dem tror jeg det handler om sentralt eierskap, som blir et stadig større problem. Avisene eies av stadig færre og stadig større selskaper, sier han.

- Man kan gjerne spørre seg hva som er galt med mediene. Jeg synes aviser som New York Times og Washington Post er blitt en skam, noe som er synd, fordi jeg gjerne vil respektere dem. Nå er de bare for partiske, sier han.

Få aviser på laget

Iføge Politico har aldri noen presidentdkandidat fått så få støtteerklæringer fra landets aviser.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Den største avisa som støtter ham, er avisa Las Vegas Review-Journal. Den er under eierskap av casinomogul og stordonor til Det republikanske partiet, Sheldon Adelson.

De største overraskelsene i form av aviser som har støttet Hillary Clinton er avisa The Arizona Republic, som har støttet Republikanske kandidater i 128 år før i år. Støtte fra aviser som Columbus Dispatch og Dallas Morning News har også vekket oppsikt i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!