Krigen i Syria

- Lokalbefolkningen tar støyten

En fortvilet situasjon i Nord-Syria, sier Røde Kors' utenlandssjef. NB: Sterke bilder.

KRIGENS ANSIKT: NB: Sterke bilder. Expressens Magda Gad besøker et sykehus i Tall Tamr, Syria. Dette møtte henne der. Reporter: Magda Gad / Expressen. Video: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

13-årige Mohammad skriker i smerte av store brannskader, huden hans nesten bobler idet han kommer inn på sykehuset. Personalet forsøker å finne en flekk på kroppen hans som de kan ta på uten å gjøre ham vondt.

Mohammads sjokkerte far forteller til Expressen at sønnen ble rammet av ei bombe sluppet fra et fly over den nordsyriske byen Ras al-Ayn. Nå er byen helt omringet av tyrkiskstøttede militsgrupper, og ingen slipper ut eller inn - de to er blant de ytterst få som har klart å flykte.

BRANNSKADD: Mohammad (13) ble rammet av ei bombe hjemme i Ras al-Ayn, og ligger nå på sykehus i nabobyen Tall Tamr. Han har store smerter. Foto: Niclas Hammarström / Expressen
BRANNSKADD: Mohammad (13) ble rammet av ei bombe hjemme i Ras al-Ayn, og ligger nå på sykehus i nabobyen Tall Tamr. Han har store smerter. Foto: Niclas Hammarström / Expressen Vis mer

Flest sivile

Expressens reportere Magda Gad og Niclas Hammarström befinner seg på sykehuset i den nærliggende byen Tall Tamr, hvor mannskapene jobber på spreng for å ta seg av hjelpetrengende fra kampene i Nord-Syria. Hittil har de tatt imot 600 skadde og 100 døde.

En kvinnelig soldat fra den kurdiskdominerte YPG-militsen rulles inn. Hun kaster opp store mengder blod og har fått underleppa kløyvd. Kroppen er skåret opp av stålfragmenter fra ei flybombe.

KASTER OPP BLOD: YPG-soldaten er også rammet av ei bome. Hun kaster opp store mengder blod og har fått kløyvd underleppa. Foto: Niclas Hammarström / Expressen
KASTER OPP BLOD: YPG-soldaten er også rammet av ei bome. Hun kaster opp store mengder blod og har fått kløyvd underleppa. Foto: Niclas Hammarström / Expressen Vis mer

Ifølge Expressen-reporterne er de aller fleste som ankommer sykehuset, sivile. De er ofre for kampene under Tyrkias operasjon i Nord-Syria, som raser mellom tyrkiske regulære styrker og tyrkiskstøttede syriske militser på den ene siden; og kurdiskdominerte syriske grupperinger som YPG og SDF på den andre.

- Lokalbefolkningen tar støyten, de er førstelinjen. Det er en fortvilet situasjon, med en hardt prøvet sivilbefolkning, sier Tørris Jæger, utenlandssjef i Norges Røde Kors, til Dagbladet.

Trekker seg ut

Røde Kors driver feltsykehus i Al-Hol-leiren, mens søsterorganisasjonen Røde Halvmåne har base i nærliggende Hassakeh. Medarbeiderne har førstehåndskontakt med situasjonen på bakken i Nord-Syria, og Jæger er bekymret over at titusener blir drevet på flukt som følge av kampene.

INDRE SKADER: En annen YPG-soldat, med store indre skader. Foto: Niclas Hammarström / Expressen
INDRE SKADER: En annen YPG-soldat, med store indre skader. Foto: Niclas Hammarström / Expressen Vis mer

- Store deler av lokalbefolkningen er allerede på flukt, og må flykte igjen. De kommer i tillegg til dem som er i leirene, og det gjør situasjonen vanskelig, sier han.

En rekke hjelpeorganisasjoner har sett seg nødt til å trekke seg ut av kampområdene, men Røde Kors / Røde Halvmåne får bli, mye i kraft av sin grunnleggende nøytralitet.

BEKYMRET: Tørris Jæger, utenlandssjef i Norges Røde Kors. Foto: Røde Kors
BEKYMRET: Tørris Jæger, utenlandssjef i Norges Røde Kors. Foto: Røde Kors Vis mer

- Samtidig som behovet for hjelp øker, blir det færre av dem som kan gi hjelp, konstaterer Røde Kors' utenlandssjef.

- Mye større behov

Jæger opplyser at mannskapene foreløpig kan utføre sine oppgaver med å drive feltsykehuset i Al-Hol, samt dele ut mat og nødutstyr til flyktninger som ankommer Hassakeh.

SPLINTSKADER: Denne gutten har fått splintskader i foten. Han hastes inn på sykehuset for behandling. Foto: Niclas Hammarström / Expressen
SPLINTSKADER: Denne gutten har fått splintskader i foten. Han hastes inn på sykehuset for behandling. Foto: Niclas Hammarström / Expressen Vis mer

- Men behovet øker, mye på grunn av dem som har flyktet - de er i en akutt situasjon der de trenger støtte. Vi forventer at behovet blir mye større enn hva vi har ytt til nå, sier han.

Røde Kors frykter at opptil 300 000 personer har følgende budskap med tanke på den nærmeste framtida i Nord-Syria:

- Vi forventer at humanitærretten opprettholdes, at sivile skånes, og at partene opptrer ansvarlig. Dernest må Røde Kors og Røde Halvmåne respekteres, sier Jærger og utdyper:

ANGREP: Tyrkias president, Recep Erdogan, bekrefter at den militære operasjonen mot kurdiske områder i Syria, er i gang. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Inntil nå har vi kunnet utføre arbeidet vårt, i tett kontakt med partene. Men av erfaring er det noe vi må jobbe med hele tida.

Våpenhvile

Tyrkia har lenge ønsket en invasjon i Nord-Syria. President Recep Tayyip Erdogan har som mål å ta et oppgjør med kurdiske «terrorister» som tidligere har vært alliert med USA, og vil opprette en 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensen.

KAMPER: Kampene i nærheten er svært merkbare på sykehuset. Men få har energi til å bry seg. Foto: Niclas Hammarström / Expressen
KAMPER: Kampene i nærheten er svært merkbare på sykehuset. Men få har energi til å bry seg. Foto: Niclas Hammarström / Expressen Vis mer

Kampene begynte 9. oktober, etter at USA trakk sine siste styrker ut av området.

Ifølge kurdiske myndigheter i Syria er over 220 sivile drept, mens SOHR melder om henholdsvis 86 og 20 sivile dødsofre på syrisk og tyrkisk side av grensen, ifølge NTB.

STERKE BILDER: En video som sirkulerer på internett, skal vise henrettelse av kurdisk fange. Vis mer

Tyrkia har gått med på å innstille kampene i fem dager fram til tirsdag for å gi kurdiske militser en mulighet til å trekke seg ut av den ønskede buffersonen. Men så vel internasjonale journalister som organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder om kamper og sivile drepte også i dag.

- Mindre angrep

President Erdogan avviser at Tyrkia har brutt våpenhvilen, og har fortalt sin amerikanske motpart Donald Trump at det har forekommet «et mindre snikskytter- og granatangrep som raskt ble eliminert», ifølge Trumps tvitring.

Amnesty International anklager Tyrkia og deres allierte syriske militsgrupper for krigsforbrytelser. De viser til angrep mot boligområder og mål som et bakeri og en skole, samt attentatet på den kurdiske politikeren Hevrin Khalaf, utført av gruppen Ahrar Al-Sharqiya.

UTSLITT: Ambulansearbeiderne ved sykehuset i Tall Tamr har lange og harde arbeidsdager. Foto: Niclas Hammarström / Expressen
UTSLITT: Ambulansearbeiderne ved sykehuset i Tall Tamr har lange og harde arbeidsdager. Foto: Niclas Hammarström / Expressen Vis mer

Tyrkia har hittil ikke kommentert anklagene. De opplyser på sin side at 18 sivile er drept og 150 skadd på den tyrkiske siden av grensen etter angrep fra kurdisk milits.

- Dersom kurdiske styrker avfyrer upresise eksplosive våpen inn i sivile områder i Tyrkia, er det brudd på internasjonal lov. De bør stanse slike ulovlige angrep øyeblikkelig, skriver Amnesty.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer