BERYKTET VAMPYR: Sava Savanovic figurerer i flere serbiske fortellinger, og er med tida blitt landets mest beryktede vampyr.
BERYKTET VAMPYR: Sava Savanovic figurerer i flere serbiske fortellinger, og er med tida blitt landets mest beryktede vampyr.Vis mer

Lokale myndigheter i Serbia gir ut vampyr-advarsel

Anbefaler befolkningen å legge hvitløk i dørkarmen og kors i alle rom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Salget av hvitløk har gått kraftig opp i vestlige Serbia etter at kommunestyret i Bajina Basta advarte befolkningen mot det de mener er en lokal vampyr.

Den offisielle advarselen kom etter at en gammel, ødelagt mølle kollapset.

Mølla skal ifølge lokale legender ha vært hjemmet til landets mest beryktede vampyr, Sava Savanovic.

Ifølge legenden, drakk han blodet til alle som kom til mølla for å male korn.

Turistattraksjon Mølla ble i sin tid kjøpt av en lokal familie. De turte ikke å bruke den til å male korn, men omgjorde bygningen til en turistattraksjon og tjente gode penger på turistene - som bare besøkte mølla på dagtid.

Familien turte heller ikke å utføre noe bygningsarbeid på mølla, fordi de var redde for å forstyrre den påståtte vampyren eller utløse hans vrede. Nå har bygningen kollapset på grunn av manglende vedlikehold.

Dette har ført til lokale rykter om at vampyren igjen går løs, selv om det ikke er meldt om observasjoner av det blodtørstige vesenet fra legendene.

- Folk er bekymret. Alle kjenner til legenden om vampyren, og tanken på at han nå er hjemløs og er på utkikk etter et nytt sted å bo, og muligens er på jakt etter nye ofre, gjør folk livredde. Vi er alle redde, sier medlem av kommunestyret, Miodrag Vujetic, til ABC News.

Hvitløk og kors Han forstår at utenforstående ler av lokalbefolkningens frykt, men påstår ingen i området er i tvil om at vampyrer eksisterer. Vujetic bekrefter også at kommunen har rådet innbyggerne til å legge hvitløk i døråpninger og vinduskarmer for å beskytte seg mot den angivelige vampyren.

- Vi har også rådet dem til å legge et kors i hvert eneste rom, sier han videre.

Legender lever lenge i denne delen av Europa.

- I de mørke skogene i Serbia, Bosnia, Montenegro, Makedonia og Kroatia, er det mange som tror på vampyrer, og de tar dem temmelig seriøst, sier den lokale forskeren James Lyon, som har doktorgrad i historie, til ABC News.

De som har tjent penger på å bruke mølla til turistformål, sier at de nå skulle ønske at de hadde latt mølla være i fred.

Legenden om Sava Savanovic stammer fra historien «90 år etter» fra 1880, skrevet av serberen Milovan Glisic. Skrekkfilmen «Leptirica» fra 1973 er basert på denne fortellingen.

Den samme vampyren figurerer også i romanen «Frykten og hans tjener», skrevet av Mirjana Novakovic.