BLE KALT HORE: Sosialminister Annika Strandhäll ble kalt en hore av en Moderaterna-politiker på direktesendt nett-TV i dag. Nå har Moderaterna-politikeren, som også jobbet som kommunikasjonsrådgiver ved partiets kontor, fått sparken fra jobben. Foto: NTB Scanpix
BLE KALT HORE: Sosialminister Annika Strandhäll ble kalt en hore av en Moderaterna-politiker på direktesendt nett-TV i dag. Nå har Moderaterna-politikeren, som også jobbet som kommunikasjonsrådgiver ved partiets kontor, fått sparken fra jobben. Foto: NTB ScanpixVis mer

Lokalpolitiker til Sveriges sosial­minister på direktesendt nett-TV: - Dra til helvete, din hore!

- Det kommer til å få konsekvenser, sa Moderaternas partileder om sin partifelles utblåsning. Nå har han fått sparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag begynte det svenske partiet Moderaterna en direktesendt TV-sending på Youtube.

For å teste signalet, stilte Delmon Haffo, lokalpolitiker og kommunikasjonsrådgiver for partiet, seg foran kamera med en mikrofon.

Han visste trolig ikke at både lyd og bilde gikk ut til de som fulgte sendingen på Youtube, for bare sekunder etter at han stilte seg foran kamera, lirte han av seg følgende til Sveriges sosialminister Annika Strandhäll:

- Dra til helvete, din hore!

Det var den svenske avisa Dagens Nyheter som først omtalte saken, men i løpet av ettermiddagen har saken blitt tatt opp i nær alle landets riksdekkende medier.

Svarte sosialministeren

Haffos utblåsning tolkes i Sverige som et svar på en Facebook-kommentar hvor sosialministeren spøkte om hvorvidt menn bør ha stemmerett, sett i lys av det amerikanske presidentvalget.

LOKALPOLITIKER: Delmon Haffo er lokalpolitiker i Salem og fylkespolitiker i Stockholms län. Foto: Janne Thomasson
LOKALPOLITIKER: Delmon Haffo er lokalpolitiker i Salem og fylkespolitiker i Stockholms län. Foto: Janne Thomasson Vis mer

«Har også tenkt den tanken må jeg er erkjenne», skrev sosialminister Strandäll på Facebook. Strandhäll er medlem av partiet Socialdemokraterna, regjeringspartiet i Sverige.

Før Haffo kom med den korte kraftsalven sin, sa han hva han tenkte om den spøken:

- Annika Strandhäll, det er ikke ok å spøke om menns stemmerett.

Fikk sparken

Til Dagens Nyheter sa Moderaternas partileder Anna Kinberg Batra at hun tok avstand fra Haffos kommentarer, og varslet at de ville få konsekvenser.

- Det er helt uakseptabelt, og det tar jeg kraftig avstand fra, sa hun kommentaren.

Klokka 16.20 meldte den svenske avisa Aftonbladet at Delmon Haffo hadde fått sparken fra Moderaternas partikontor.

- Vi har nå sørget for at tjenestemannen har forlatt sin post, sier partisekretær Tomas Tobe til Aftonbladet.

Haffo er i tillegg til sin stilling som kommunikasjonsrådgiver ved Moderaternas partikontor, også lokalpolitiker i Salem, og fylkespolitiker i Stockholms län. Hvorvidt kommentarene hans også får konsekvenser for hans politiske verv, vites ikke.

- Jeg vil også personlig, og fra Moderaternas side, be Annika Strandhäll om unnskyldning. Vi skal absolutt kunne ha en hard politisk debatt om sak i Sverige, men dette her er uakseptabelt, sier partisekretær Tobe videre til Aftonbladet.

Statsministeren: - Fryktelig alvorlig

Det har ikke lyktes verken Aftonbladet eller Dagens Nyheter å nå Haffo for en kommentar.

Til svenske Expressen har imidlertid sosialministeren Strandhäll uttalt seg.

- Vi må ha en god tone i sosiale medier. Vi har alle et ansvar for hvilket nivå vi har på samtalen. Det her er et språk som vi ikke aksepterer i et klasserom, da kan vi heller ikke akseptere det i politikken, skriver Strandhäll i en SMS til Expressen.

Til og med Sveriges statsminister Stefan Löfven, fra samme parti som Strandhäll, har kommentert saken.

Overfor det svenske nyhetsbyrået TT sier Löfven følgende:

- Dette er fryktelig alvorlig og det virker å være en kultur i det partiet som partilederen må ta tak i.