ROPER VARSKU: Gruppeleder Eirik Lunde i Oslo KrF mener regjeringspartiene er nødt til å finne en felles praksis for reservasjonsretten. Foto: KrF
ROPER VARSKU: Gruppeleder Eirik Lunde i Oslo KrF mener regjeringspartiene er nødt til å finne en felles praksis for reservasjonsretten. Foto: KrFVis mer

- Lokalpolitikere kan stoppe fastlegenes reservasjonsrett

KrFs gruppeleder i Oslo, Erik Lunde, frykter hele avtalepunktet mellom regjeringspartiene og KrF i praksis vil bli uthulet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er opp til kommunene selv å bestemme om de skal inngå avtale om reservasjonsrett for leger som har fastlegeavtale med kommunen. Kommunene har adgang til å inngå slike avtaler, men ikke plikt, skriver Vårt Land.

Det får gruppeleder i Oslo KrF til å rope et varsku. Han ber nå stortingstoppene i Høyre, Frp og KrF om å reagere.

- Det viser seg at Høie lar det være opp til hver enkelt kommune om de vil innføre en reservasjonsadgang for leger eller ikke. Da er det stor fare for at han gjør norske kommuner til en ideologisk slagmark, advarer Lunde.

Helseministeren bekrefter overfor avisen at det er opp til hver enkelt kommune å innføre reservasjonsrett.

- Det som har vært viktig for meg, er å få et regelverk som sikrer pasientene sine rettigheter i de kommunene som inngår denne type avtaler. Det har også vært viktig å få en oversikt over hvilke leger som har inngått en reservasjonsavtale, sier Høie.

Han innrømmer også at enkelte kommuner kan komme til å si nei av politiske grunner.

Lunde frykter at dette vil føre til at så mange kommuner vil gjøre nettopp dette at hele avtalepunktet mellom regjeringspartiene og KrF i praksis vil bli uthulet.

- De tre partiene må snakke sammen. Det er bedre at de bestemmer seg for en felles praksis enn å gjøre kommunene til en slagmark, mener Lunde.

(NTB)