DEPORTERINGSKOMMUNE: Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger vil tilbake til normalsituasjonen - og tror det er en dårlig ide at asylsøkere skal busses ut over Storskog.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DEPORTERINGSKOMMUNE: Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger vil tilbake til normalsituasjonen - og tror det er en dårlig ide at asylsøkere skal busses ut over Storskog. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Lokalpolitikere krever full stans i Russland-returer: - Det er viktig at vi får ro på grensa nå

- Politiseringen vi nå ser på grensa er ikke heldig for oss, sier ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finnmark-kommunen har tatt imot omtrent 5500 asylsøkere over grenseovergangen Storskog i løpet av høsten. Nå skal de sendes tilbake igjen, hvis norske myndigheter får viljen sin. Det kan regjeringen gjøre uten å realitetsbehandle søknadene deres.

Det skaper reaksjoner i lokalmiljøet. I går vedtok kommunestyret en uttalelse hvor de krever at regjeringen stanser Russlands-returene og behandler asylsøkernes saker:

- Den politiseringen som nå skjer i saken er ikke i vår interesse. Vi er en kommune med utstrakt samarbeid med Russland, det bor og jobber mange russere her. Situasjonen vi har vært i i høst og utsendingene vi har sett nå i det siste, er ikke god for kommunen. Vi har en direkte årlig omsetning på 1,7 milliarder knyttet til Russland, og en situasjon med en sånn politisering av grensa er ikke heldig for oss, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap)

Han opplyser at kommunen allerede er i en krevende situasjon på grunn av en stor konkurs for bare måneder siden. Over natta fikk de omtrent 500 ekstra arbeidsledige.

- Vi må nå gå fra å være en flyktningkommune til å være en omstillingskommune, sier ordføreren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunestyret er også bekymret for behandlingen asylsøkerne får.

En kommune for deportering I uttalelsen beskriver de at Sør-Varanger har gått fra å være en velkomstkommune for mennesker på flukt til en deporteringskommune.

«Sør-Varanger kommune har lange tradisjoner for å ta imot tilflyttere, med å være gjestfrie, og behandle alle med verdighet og respekt. Sør-Varanger kommune er dypt bekymret for den behandling som asylsøkerne utsettes for i dag. Situasjonen setter hele kommunen og befolkningen i grenseområdet under utilbørlig press», skriver politikerne i uttalelsen.

Den ble vedtatt av det rødgrønne flertallet i Sør-Varanger, altså SV, Sp og Ap. Frp og Høyre stemte i mot, selv om sistnevnte sier de er enige med andre deler av uttalelsen. 

KRITISK: Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) og hans parti vedtok i går en kritisk uttalelse sammen med Sp og SV i Sør-Varanger. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITISK: Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) og hans parti vedtok i går en kritisk uttalelse sammen med Sp og SV i Sør-Varanger. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg er enig i at alle skal behandles med verdighet og at UDI bør definere bruk av vestleiren. Men jeg forholder meg itl asylforliket, og jeg kunne ikke gå på tvers av min egen regjering. Jeg er spent på om Ap og Sp sentralt endrer noe nå, sier Høyres Tove Alstadsæter til Sør-Varanger Avis etter gårsdagens votering. 

Ringte Jonas Det håper ordføreren at de gjør. Han ser flere mangler ved asylforliket hans eget parti har støttet, og synes i det hele tatt at utsending av asylsøkere over Storskog med buss er en dårlig ide.

- Det er nok ikke det klokeste man kan gjøre å sende ut folk i 40 minusgrader, men det som er viktig for oss nå er at vi kommer tilbake i en normaltilstand, sier han.
 
- Hva synes du partiledelsen i Ap skal gjøre?

- Jeg har ikke tatt noen partitaktiske hensyn ved å gå ut og si dette. Jeg snakket med Jonas Gahr Støre om dette på telefon da han var i Davos, men ellers har jeg ikke konferert med partiledelsen om det i det heletatt, sier han.

- Ikke det lureste vi har gått med på Det viktige er at alle partier nå konsentrerer seg om å bedre situasjonen for grensekommunen og minske den politiske spenningen mellom norske myndigheter og Russland, mener han.

- Forliket som ble er kanskje ikke det lureste vi har gått med på, men jeg kommer ikke til å kritisere partiledelsen for det, sier han.

INTENSIVERT: Etter nyttår ble bruken av Vestleiren i Sør-Varanger kommune gjenopptatt, da myndighetene intensiverte utsendingen av asylsøkere over Storskog. Nå holdes asylsøkere her i påvente av utsending til Russland.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
INTENSIVERT: Etter nyttår ble bruken av Vestleiren i Sør-Varanger kommune gjenopptatt, da myndighetene intensiverte utsendingen av asylsøkere over Storskog. Nå holdes asylsøkere her i påvente av utsending til Russland. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer