BISTANDSADVOKAT: Harald Øglænd på kontoret sitt i Sandnes. Han forteller at politiet deler mer informasjon med pårørende i saker nå i forhold til tidligere. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Harald Øglænd på kontoret sitt i Sandnes. Han forteller at politiet deler mer informasjon med pårørende i saker nå i forhold til tidligere. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Drapet på Sunniva Ødegård (13):

Lokalsamfunn rystet av drap to ganger. Bistandsadvokaten: - Heldigvis ikke ofte

Harald Øglænd var bistandsadvokat også forrige gang et lokalsamfunn på Jæren ble rammet av drap.

SANDNES (Dagbladet): Natt til mandag 30. juli ble Sunniva Ødegård (13) funnet drept på vei hjem fra en venn på Varhaug i Hå kommune. Natt til 26. august 2001 ble Gunn Merete Lode (32) drept på vei hjem etter å ha møtt venninner på Bryne.

I begge sakene ble Harald Øglænd oppnevnt som bistandsadvokat. Begge drapene rystet lokalsamfunnet på Jæren.

- Det er heldigvis ikke slik at vi ofte har saker av dette omfanget, forteller Øglænd til Dagbladet.

ROGALAND: Disse bildene viser tettstedet Varhaug i Hå kommune, hvor Sunniva Ødegård (13) ble funnet død natt til mandag. Video: Frank Karlsen / Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Politiet mer involvert

Utenfor det hvite og tomme møterommet på advokatkontoret hans i Sandnes høljregner det. På bordet ligger boka «Norges lover» med gule markeringslapper.

Det har gått fire dager siden Sunniva Ødegård ble drept. Det har snart gått 17 år siden Gunn Merete Lode ble drept.

Den erfarne advokaten forteller at den største forskjellen fra datidas sak er hvordan politiet involverer etterlatte og pårørende.

- Jeg opplever at politiet har mer fokus på å ta med fornærmede og etterlatte i etterforskningen nå enn før, også bistandsadvokatene. Før måtte vi spørre, kreve innsyn, kreve å få vite hva som hadde skjedd. Nå er politiet mer i forkant og forteller det de kan fortelle, sier Øglænd.

Døde av knivstikk

Foreløpig vil ikke politiet si hvordan Sunniva døde natt til mandag, men slo onsdag fast at den 13 år gamle jenta var blitt drept. Dagbladet fikk opplyst av kilder torsdag at politiet aldri var i tvil om at det dreide seg om et drap.

GLADGUTT: Venner av den siktede 17-åringen beskriver ham som en gladgutt og en person alle likte. Video: Nicolai Delebekk , Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Politiet ønsket heller ikke fredag hva som forårsaket Sunnivas død. De gjordet det imidlertid klart at de vet hvor åstedet for drapet er, men ønsker ikke å si om åstedet er det samme som funnstedet - bare et par steinkast fra hjemmet på Varhaug.

BLE DREPT: Gunn Merete Lode ble drept på vei hjem august 2001. Foto: Privat / NTB scanpix
BLE DREPT: Gunn Merete Lode ble drept på vei hjem august 2001. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Gunn Merete Lode døde av flere knivstikk i magen og halsen. Lode var fra Nærbø, som i likhet med Varhaug ligger i Hå kommune. Danske Kim Poulsen (55) ble dømt fire år etter at Lode ble drept.

I januar avgjorde Asker og Bærum tingrett at den danske mannen kunne løslates på prøve fra Ila fengsel og forvaringsanstalt dersom han forlater Norge og aldri returnerer til landet. Påtalemyndigheten anket avgjørelsen til lagmannsretten.

I slutten av mai ble det klart at Borgarting lagmannsrett ikke vil løslate 55-åringen, som soner en forvaringsdom, dvs. at han kan holdes innesperret så lenge retten mener han utgjør en fare for samfunnet.

Sendte kondolanse

I forbindelse med drapet på Sunniva Ødegård sendte Lode-familien kondolanse til familien hennes gjennom deres felles bistandsadvokat Harald Øglænd.

- De har vært i kontakt med meg og har viderebrakt en kondolanse der de uttrykker medfølelse med foreldrene til Sunniva. Det satte de stor pris på, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med Torill Lode, søsteren til Gunn Merete. Hun bekrefter at de har sendt kondolanse.

«Alle» vet det

Øglænd har i flere år vært fast bistandsadvokat i Jæren tingrett. Samme dag som drapet på Sunniva Ødegård skjedde, ble han oppnevnt som advokat.

Som erfaren bistandsadvokat tror han at drap på et lite sted er annerledes enn i en større by.

- Ut fra det jeg har fått opplyst, synes det som at «hele» Varhaug vet hvem som er siktet. Det ville ikke skjedd i Stavanger eller andre større byer, sier Harald Øglænd og fortsetter:

BLE 13 ÅR: Sunniva Ødegård (13) skal neste uke begraves. Foto: Privat
BLE 13 ÅR: Sunniva Ødegård (13) skal neste uke begraves. Foto: Privat Vis mer

- På et større sted kan man gå for handle eller gå en tur uten at alle vet hvem du er. Det kan være på godt og vondt. Så lenge du får hyggelige tilbakemeldinger fra dem du møter i butikken, tenker jeg at det er bra å bo på en mindre plass. Har du behov for å gjemme deg og være borte, kan det å bo på en mindre plass være vanskelig.

«Ryktefabrikker»

En annen forskjell fra datida og nåtidas hendelser er at tempoet i mediene går raskere. I tillegg har man sosiale medier, som bidrar til å spre informasjon.

- Nå har vi noen «ryktefabrikker», som Facebook, Instagram og Snapchat. Kommunikasjonen mellom folk går fort, sier han.

Han forteller at man som pårørende må velge å holde seg vekk for ikke å lese ryktene.

- De pårørende velger å lukke den døra og ikke høre på det. Dette er gjerne spesielt for ungdommer, som er i gruppen av dem som bruker sosiale medier mest, sier Øglænd.