Ny forskning:

- Løken merker når du kutter den

Svenske forskere har oppdaget en forbløffende egenskap hos planter.

KUTTES OPP: Nå har forskere funnet ut at løken er i stand til å kjenne at du kutter den opp. Det avdekkes i en ny, svensk studie. Illustrasjonsfoto: Siamionau Pavel/Shutterstock/NTB
KUTTES OPP: Nå har forskere funnet ut at løken er i stand til å kjenne at du kutter den opp. Det avdekkes i en ny, svensk studie. Illustrasjonsfoto: Siamionau Pavel/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Har du noensinne tenkt over om grønnsakene merker at de blir kuttet opp?

Ifølge forskere ved Lunds universitet i Skåne kan løken kjenne at den blir skåret opp. Det melder nyhetsbyrået TT, gjengitt av svenske Aftonbladet.

I en ny studie, publisert i det fagfellevurderte vitenskapelige tidsskriftet Science Advance, forklarer de svenske forskerne hva som skjer i plantene når de blir utsatt for ytre stimuli.

Eller ganske enkelt: Hva som skjer når vi skjærer i løken. Eller tomaten, for den saks skyld.

Reagerer på berøring

Det har lenge vært kjent at planter reagerer med ulike mekanismer når man tar på dem.

For eksempel blir en plante som står på toppen av en vindfull bakke, kortere og mer stabil sånn at den kan stå imot vinden uten å knekke.

Ytre stimuli kan utløse raske endringer i genuttrykk og påvirke plantens utseende og blomstring, forklarer de svenske forskerne i studien.

- Noen planter, som for eksempel Mimosa eller Venus fluefanger, har spesialiserte sensorceller som hjelper dem med å reagere på berøring med en imponerende fart, skriver de.

SITRON: Vi leste at sitron fjerner lukten av hvitløk på fingrene, men funker det egentlig? Det har vi funnet ut av. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dette betyr også, ifølge forskerne, at planter kan kjenne når vi skjærer i dem. Det aktiverer flere tusentalls gener som i sin tur setter i gang en stressreaksjon.

Kjenner ikke smerte

Hvis du nå er bekymret for å skade løken, så kan biologiforsker Olivier Van Aken betrygge deg med at den ikke kjenner smerte.

- Når du skjærer i løken din så skriker den kanskje ikke, men den kjenner definitivt noe, sier han til nyhetsbyrået TT.

For å komme til denne konklusjonen har forskerne sett nærmere på veksten Vårskrinneblomst (Arabidopsis thaliana).

I forsøkene har de børstet blomsten med en liten, myk pensel.

- Tusenvis av gener ble aktivert og stresshormoner ble frigjort i Vårskrinneblomsten da vi børstet den. Deretter gjorde vi en genetisk screening for å finne hvilke gener som var ansvarlige for prosessen, sier Van Aken.

Nye funn

Om planten blir utsatt for denne typen berøring hver eneste dag, vil den etter hvert reagere med å bli mindre og mer kompakt.

Det forskerteamet har kunnet identifisere, er tre nye proteiner som spiller en viktig rolle for plantene når de utsettes for berøring.

Det skal dreie seg om en tidligere ukjent signalvei, som styrer plantenes svar på fysisk kontakt og berøring.

- Alle planter trenger denne mekanismen for å overleve. Selv planter ute på jordene. Parallelt studerer vi derfor samme funksjon i korn, sier Van Aken til nyhetsbyrået.

Nå håper forskerteamet at studiene skal kunne lede til mer holdbare dyrkningsmetoder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer