Har du noensinne tenkt over om grønnsakene merker at de blir kuttet opp?
Ifølge forskere ved Lunds universitet i Skåne kan løken kjenne at den blir skåret opp. Det melder nyhetsbyrået TT, gjengitt av svenske Aftonbladet.
I en ny studie, publisert i det fagfellevurderte vitenskapelige tidsskriftet Science Advance, forklarer de svenske forskerne hva som skjer i plantene når de blir utsatt for ytre stimuli.
Eller ganske enkelt: Hva som skjer når vi skjærer i løken. Eller tomaten, for den saks skyld.
Reagerer på berøring
Det har lenge vært kjent at planter reagerer med ulike mekanismer når man tar på dem.
For eksempel blir en plante som står på toppen av en vindfull bakke, kortere og mer stabil sånn at den kan stå imot vinden uten å knekke.
Ytre stimuli kan utløse raske endringer i genuttrykk og påvirke plantens utseende og blomstring, forklarer de svenske forskerne i studien.
- Noen planter, som for eksempel Mimosa eller Venus fluefanger, har spesialiserte sensorceller som hjelper dem med å reagere på berøring med en imponerende fart, skriver de.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger