Lokfører (56) kastet i frontruta da prestisjetog sporet av

Tre av de skadde i Vestfold var fra NSB, en fra togprodusenten Stadler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYKIRKE/OSLO (Dagbladet): Tre av de skadde i ulykken ved Nykirke utenfor Horten i dag jobber for NSB.

En var fra produsenten, sveitsiske Stadler, og en var fra en underleverandør som har levert produkter til toget.

Traff frontruta Lokføreren, en 56 år gammel mann, ble sendt til Ullevål sykehus etter at han ble kastet i frontruta. De fire andre ligger på Sykehuset i Vestfold.

- Lokføreren traff frontruta, og undersøkes for indre skader - i tillegg til at han skal ha ribbeinsbrudd, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB til Dagbladet.

Kommunikassjonssjef ved Sykehuset i Vestfold, Merete Bugsett Lindahl, bekrefter overfor Dagbladet at de har fire personer innlagt etter ulykken, og at ingen av disse er kritisk skadd.

- De fire er under utredning. Foreløpige undersøkelser viser at to er lettere skadd, og at det for de to andre er uavklart. Tilstanden er stabil for alle fire, sier Bugsett Lindahl.

Hadde samtale De fire er alle menn, og i alderen 25-37 år. Håkon Myhre i NSB opplyser at en av disse har et mindre brudd i ryggen.

- Har dere snakket med lokføreren?

- Det har vi. Vi har hatt en samtale, og spurt ham hvordan det går.

- Hvordan går det?

- Etter forholdene går det bra. Vi er glad for at alle fem er i live.

Har ferdsskriverdata Håkon Myhre opplyser at toget hadde ferdsskriver om bord, og at denne kan hjelpe i jakta på årsaken til ulykken.

- Det er like viktig for oss som for alle andre å finne sannheten bak denne ulykken, enten den er god eller dårlig for NSB, slår Myhre fast overfor Dagbladet.

- Foreløpig er årsaken helt i det blå. Men det er viktig å finne ut hva som har skjedd, noe havarikommisjonen og politiet nå er i gang med.

Prestisjeprosjekt NSB stanser alle testkjøringer av ulykkestoget Flirt, etter at et togsett sporet av og traff en bergvegg mellom Nykirke og Holmestrand i Vestfold like før klokka 11 i formiddag.

Det var 18. august 2008 at NSB besluttet å bestille 50 togsett av typen FLIRT fra Stadler Rail. Totalkostnaden var fire milliarder kroner, noe som er NSBs største investering noensinne.

Årsaken til ulykken, som fant sted i en kurve, er ikke kjent. Av totalt fem vogner har tre sporet av og ei veltet, og de materielle ødeleggelsene er omfattende.

Dagbladet har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra Stadler i formiddag.

FEM SKADD: Dette testtoget av typen Flirt sporet av mellom Nykirke og Holmestrand. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FEM SKADD: Dette testtoget av typen Flirt sporet av mellom Nykirke og Holmestrand. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer