Lokfører dømt etter togkrasj

En lokfører er i Oslo byrett dømt til 120 dagers betinget fengsel, etter at han kjørte inn i et stillestående tog bakfra på Skøyen stasjon i Oslo i fjor vinter. De materielle skadene er anslått til 20 millioner kroner. Ingen ble alvorlig skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommerne slår fast at ulykken skjedde fordi lokføreren ikke var tilstrekkelig aktsom. Han kjørte ikke på rødt, men kom inn på stasjonen på et signal som betyr at han skal kunne stoppe på kort varsel.

Lokføreren ble for seint oppmerksom på toget foran, ifølge dommen.

NSBs ruteplan for lokføreren den aktuelle dagen var svært knapp, slik at han valgte å åpne matpakka for å spise på vei inn til Skøyen.

I byretten forklarte flere lokførere at NSBs krav til effektivitet, punktlighet og overholdelse av rutetider til tider er uforenlig med bedriftens sikkerhetskrav. Spising av matpakke under kjøring er relativt vanlig.

- NSB legger et så stort press på oss at dette går ut over konsentrasjonen, hevdet de.

Den ruteplanen tiltalte hadde ulykkesdagen, ble innført 1. januar i fjor. Kollisjonen skjedde 27. januar, og ruteplanen ble endret få dager etter kollisjonen.

I premissene skriver byretten at det må stilles strenge krav til aktsomhet hos lokførere på grunn av det store skadepotensialet.

Samfunnet og brukere av NSB må kunne kreve at lokførerne setter sikkerheten foran andre hensyn, også press fra arbeidsgiver,» skriver dommerne.