Lokfører drept i tog-kollisjon

DALASLETTA/OSLO (Dagbladet.no): Lokføreren mistet livet da toget han førte kolliderte med en lastebil på en planovergang mellom Drammen og Mjøndalen i dag tidlig. Trailesjårføren som var innblandet i ulykken hadde sin andre arbeidsdag på anleggsområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var den 44 år gamle lokføreren Geir Støa fra Krogstadelva i Buskerud, som omkom i togulykken.

Sjåføren av lastebilen han kjørte på hadde sin andre arbeidsdag på ulykkesstedt, og i følge politiet var han ikke opplyst om sikkerhetsrutinene man skal følge ved planoverganger der ulykken skjedde.

Sjåføren, en mann i sekstiårene fra Telemark, blir beskrevet som en erfaren sjåfør. Han forklarte seg i dag for politiet. Deretter ble han kjørt hjem til Telemark. Det er klart at mannen vil få oppfølging av Selmers psykologiske hjelpegruppe.

Politi og ambulanse var på plass ved planovergangen i Fegata på Dalasletta på grensen mellom Drammen og Mjøndalen like etter ulykken klokka 0630 i dag tidlig.

- Toget kjørte inn i en lastebil som sto på planovergangen, og lokføreren er bekreftet omkommet. Ellers er det få skadde etter ulykken, sier vaktleder Tor Hagen ved Drammen politidistrikt til Dagbladet.no.

Det skal ha vært 62 passasjerer på toget da ulykken skjedde. Passasjerene som var om bord ble fraktet med busser til Drammenshallen.

14 personer ble fraktet inn til Buskerud sentralsykehus etter ulykken. 13 av disse er nå utskrevet, mens en er innlagt med bruddskader.

Ifølge politiet var lastebilen på vei over planovergangen da toget kjørte inn i lastebilen.

- Lastebilden var på vei over planovergangen da ulykken skjedde. Sjåføren har forklart til oss at han verken hørte eller så toget før kollisjonen var et faktum, sier lensmannsfullmektig Johnny Benjaminsen ved Nedre Eiker lensmannskontor til Dagbladet.no.

Benjaminsen forteller at det var svært dårlig sikt ved ulykkestedet, men han vil ikke si noe om årsaken til kollisjonen.

- Jeg tviler på om vi vil finne ut noe mer om årsaken i dag. Vi aner ikke hvor stor fart toget hadde, eller noen andre detaljer om hva som har skjedd. Man kan selvfølgelig spekulere, men det er svært vanskelig å si, sier Benjaminsen.

Til tross for at sjåføren satt i bilen ble han ikke skadet.

Politiet kjenner foreløpig ikke til omstendighetene rundt ulykken. Ifølge kolleger av lastebilsjåføren som Dagbladet har snakket med på stedet, traff toget tilhengerfestet på lastebilen. Deretter skal hengeren ha blitt med toget flere hundre meter fra kollisjonsstedet.

Lastebilen ble i dag tidlig hentet av Viking.

Bygger undergang

Den aktuelle planovergangen benyttes etter det Dagbladet.no kjenner til mye til anleggstrafikk i forbindelse med et større veiarbeid i Drammen. I tillegg er det mange beboere i området som brukes overgangen jevnlig.

Likevel har overgangen verken signallys eller bom. Det eneste som varsler bilførere og togtrafikken er et vanlig trafikkskilt.

Det skal være sju planoverganger i området. En planlagt tunnel under togskinnene skal erstatte de sju overgangene.

Ifølge Jernbaneverket var lokaltoget var på vei fra Kongsberg til Drammen da kollisjonen skjedde. Hendelsen vil få store konsekvenser for både lokal- og fjerntrafikken, skriver NTB.