Lokføreren mistet kontrollen 3-7 kilometer før avsporingen - trodde han var et annet sted på ruta

Da han bremset var det for sent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens de etterlatte etter dødsofrene i den dramatiske togulykken i Santiago de Compostela forrige uke tar farvel med sine kjære, har det dukket opp nye opplysninger som styrker bevisene for at ulykken skyldes en menneskelig feil.

Ifølge en foreløpig politirapport er det liten tvil om at lokføreren, Francisco José Garzón, har gjort en feil og er skyld i ulykken som kostet 79 mennesker livet, skriver La Voz de Galicia.

Overfor dommer Luis Aláez har Garzón fortalt at han ble distrahert, og at han trodde han befant seg på en annen strekning av ruta mellom Ourense og Santiago de Compostela.

Han skal ha sagt at han fortsatt trodde det var et stykke igjen til den vanskelige kurven, hvor fartsgrensen er 80 kilometer i timen.

Bremset - men for sent Vanligvis begynner lokføreren å bremse omtrent 3 kilometer før kurven. Da Garzón innså hvor han var og tråkket på bremset var det imidlertid for sent.

Etterforskerne tror toget kjørte uten kontroll i mellom tre og sju kilometer før det sporet av og kjørte inn i en murvegg langs skinnene, skriver El Mundo

Garzón skal ha tråkket på bremsepedalen hele gjennom hele denne strekningen, men hadde ikke sjans til å få kontroll på toget. Det ble etter ulykken snakket om at førervognen var ubemannet og at ingen forsøkte å bremse, noe politiet nå utelukker.

MINNES DE DØDE: En kvinne legger ned blomster ved ulykkesstedet, omtrent fire kilometer fra stasjonen i Santiago de Compostela. Foto: Lavandeira Jr / EPA
MINNES DE DØDE: En kvinne legger ned blomster ved ulykkesstedet, omtrent fire kilometer fra stasjonen i Santiago de Compostela. Foto: Lavandeira Jr / EPA Vis mer

Dommer Aláez har valgt å løslate Garzón fordi påtalemyndighetene ikke krever varetektsfengsling, men han er fortsatt siktet for uaktsomt drap. Garzón har fått inndratt passet og førerkortet, og må melde seg for dommeren en gang i uka.

Ett til fire års fengsel Uaktsomt drap kan kan straffes med ett til fire år i fengsel, og i dette tilfellet kan Garzón også fradømmes retten til å fortsette som lokfører, skriver La Voz de Galicia.

Garzón selv uttrykte kort tid etter avsporingen forferdelse og anger og det som hadde skjedd. Ifølge vitner på stedet gikk han kort tid etter rundt blant vrakdelene og de skadde og gjentok «Vi har sporet av. Hva skal jeg gjøre, hva skal jeg gjøre?»

- Jeg har tabbet meg ut. Jeg vil bare dø, skal han ha sagt over telefon.

- Jeg håper ingen er døde. Det vil falle på min samvittighet.

Garzón har lang erfaring som lokfører, og skal aldri ha vært under etterforskning i jobben tidligere. Han hadde omtrent ett års erfaring fra ulykkesstrekningen, og tok over spakene fra en annen lokfører ved stasjonen ved Ourense.

Allerede under en telefonsamtale med stasjonen rett etter ulykken innrømmet lokføreren at toget kjørt i en hastighet på 190 kilometer i timen, i en sone hvor fartsgrensen er 80.

Begravelsesseremoni 222 mennesker, fire ansatte og 218 passasjerer, var ombord da toget sporet av 20.41 onsdag forrige uke. Det ble erklært tre dager landesorg i Spania, og i går samlet 2000 mennesker seg i katedralen i Santiago for å ta farvel og minnes de 79 menneskene som omkom i ulykken.

Utenfor hadde ytterligere 2500 mennesker samlet seg for å følge den offentlige begravelseseremonien på storskjermer plassert utenfor kirken.

Tilstede under seremonien var den spanske statsministeren Mariano Rajoy, og presidenten i Galicia, Alberto Nunez Feijoo. Også kronprins Felipe og kronprinsesse Letizia var tilstede for å sørge sammen med familiene til de omkomne.

- 24. juli er ikke lenger en dag som skal feires, men en dag hvor vi skal minnes en av de tristeste dagene i Galicias historie, sa regionens president, Feijoo.

SIKTET: Lokføreren Francisco José Garzón er siktet for uaktsom drap. Han har fortalt dommeren at han trodde han befant seg et annet sted på strekningen og da han første bremset var det for sent. Her hjelpes han vekk fra toget etter ulykken. Foto: Xoan Soler / La Voz de Galicia / Ap Photo
SIKTET: Lokføreren Francisco José Garzón er siktet for uaktsom drap. Han har fortalt dommeren at han trodde han befant seg et annet sted på strekningen og da han første bremset var det for sent. Her hjelpes han vekk fra toget etter ulykken. Foto: Xoan Soler / La Voz de Galicia / Ap Photo Vis mer