Lokføreren rett etter ulykken: - Jeg har tabbet meg ut

Skal ha fått varsel om for høy hastighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lokføreren som satt bak spakene da toget sporet av og 80 mennesker mistet livet onsdag kveld, har lang erfaring som lokfører, og har aldri vært under etterforskning i jobben tidligere, skriver den spanske avisa El Pais.

Ifølge avisa El Mundo ha lokføreren raskt uttrykk for at han forstod alvoret da han rett etter avsporingen snakket med togsentralen.

- Jeg har tabbet meg ut. Jeg vil bare dø, skal han ha sagt.

Politiet undersøker nå om det var hans feil at lynhastighetstoget til selskapet Renfe kjørte i nærmere 200 kilometer i timen inn i en sving med fartsgrense 80 kilometer i timen.

Sju ikke identifisert Avisa La Voz de Galicia skrev i går kveld at den såkalte svarte boksen i toget, som registrerer blant annet samtaler med lokomotivførerne, bekrefter at farten var oppe i over 190 kilometer i timen i en sving hvor det var en fartsgrense på 80 kilometer i timen.

Ifølge El Pais bremset også togføreren altfor sent.

Ifølge El Mundo har politiet ulykken ennå ikke begynt å høre på innholdet i de to «svarte boksene», men prioritert identifiseringsarbeidet av de 80 omkomne. Fortsatt er sju av dem ikke identifisert.

Myndighetene har bedt alle passasjerer som forlot stedet uskadd eller til fots etter ulykken om å ta kontakt, slik at de kan få en bedre kontroll over hvem som var ombord, og hvem som er i live. Tilstanden til 35 av de skadde er kritisk.

190 kilometer i timen - Vi har sporet av. Hva skal jeg gjøre, hva skal jeg gjøre, skal lokføreren videre ha sagt i samtalen med togsentralen.

Han forteller videre at toget hadde hatt en fart på 190 kilometer i timen, før han flere ganger gjentar «Vi er mennesker, vi er mennesker».

Den ene togføreren holdes nå under bevoktning på et sykehus. Han er satt under etterforskning og en dommer har beordret at han skal avhøres. Under samtalen med sentralen snakker han også om de «stakkars passasjerene».

- Håper ingen er døde. Det vil falle på min samvittighet, skal han ha sagt i en radiosamtalen.

Etterforsker alle muligheter El Pais identifiserer lokføreren som 52 år gamle Francisco José Garzón. Avisa skriver at Garzón startet i togbransjen som 30-åring og startet som maskinist og skal ha et plettfritt rulleblad. Garzón skal ha tatt over spakene fra en annen lokfører ved Ourense.

Politiet understreket at de også etterforsker alle andre mulige årsaker til ulykka og at føreren er verken tiltalt eller dømt i saken.

Strekningen hvor toget sporet av skal ikke ha vært utstyrt med fartsperre-utstyr som forhindrer at toget kjører over maksimumgrensene, men i togsettet skal varsellampene om den høye hastigheten ha blinket.

80 mennesker har mistet livet og rundt 130 skal være skadd, flere alvorlig, etter avsporingen klokka 20.41 onsdag kveld. Det er erklært tre dagers landesorg i Spania, og innbyggerne i Santiago de Compostela gjør det de kan for å støtte ofrene og de pårørende.

Langs togskinnene hvor toget sporet av ble det raskt satt opp provisoriske sykehus av naboer og helsepersonell, og køene av mennesker som ønsker å gi blod vokser stadig.

UNDER ETTERFORSKNING: Francisco José Garzón (52) førte toget som sporet av og hvor minst 80 personer døde i Spania onsdag kveld. Politiet etterforsker nå om det er 52-åringens feil at toget kjørte for alt for fort og forårsaket ulykka. Politiet etterforsker andre spor i saken også. Foto: Oscar Corral / NTB scanpix / Reuters
UNDER ETTERFORSKNING: Francisco José Garzón (52) førte toget som sporet av og hvor minst 80 personer døde i Spania onsdag kveld. Politiet etterforsker nå om det er 52-åringens feil at toget kjørte for alt for fort og forårsaket ulykka. Politiet etterforsker andre spor i saken også. Foto: Oscar Corral / NTB scanpix / Reuters Vis mer