Lokføreren tiltalt etter gassulykken

Statsadvokaten har tiltalt lokfører Ragnar Jensen (50) for å ha forårsaket togulykken på Lillestrøm i april i fjor. Tiltalen har en minimumsstraff på to års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jensen var lokføreren som selv berget livet da godstoget han førte dundret inn på Lillestrøm stasjon ved ett-tida om natta onsdag 5. april - uten bremser. Toget kolliderte med et stillestående godstog, og to tankvogner med til sammen 92 tonn propan sprang lekk og tok fyr.

Evakuert

Tankene var bare minutter fra å eksplodere. Dersom det hadde skjedd, ville store deler av Lillestrøm sentrum blitt jevnet med jorda, og høyst sannsynlig ville mange omkommet. 2000 mennesker ble evakuert sju timer etter ulykken, og evakueringen varte i en uke.

Tiltalen innebærer at Jensen selv forårsaket bremsesvikten gjennom uaktsomhet. Ifølge tiltalen gjorde Jensen en rekke uaktsomme handlinger som resulterte i ulykken han nå er tiltalt for å ha forårsaket:

Han unnlot å ta en såkalt tetthetsprøve som ville ha avslørt om toget hadde bremselekkasje.Han innstilte lokomotivets ATC på 100 kilometer i timen, selv om 90 km/t var den maksimalt tillatte hastigheten.

Mistet bremseeffekten

Under kjøringen sto førerbremseventilen i midtstilling, i stedet for den påbudte fartsstillingen. Dette betyr at bremsesystemet ikke fikk etterfylt lufta som er nødvendig for at bremsene skal fungere, og bremsene mistet all effekt.Jensen unnlot, ifølge tiltalen, å foreta prøvebremsing på første mulige sted. Hadde han gjort dette, ville han oppdaget at bremsene ikke fungerte som de skulle før fallet ned mot Lillestrøm.

I stedet oppdaget Jensen bremsesvikten da det var for seint, og toget akselererte mot kollisjonsstedet. Han vurderte å hoppe ut, men kastet seg i stedet inn i motorrommet, der han ble kastet veggimellom under sammenstøtet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer