- Lokføreren ville ringt hvis han tvilte

Føreren av det nordgående toget som kolliderte på Rørosbanen for tre uker siden var en av dem som pleide å ringe togledelsen dersom han var i tvil om noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forklarte togleder Per Arne Nilsen (36) da han som førstemann ble avhørt av den regjeringsoppnevnte granskingskommisjonen i Hamar tirsdag.

Nilsen, som gikk av vakt på togledersentralen like før togulykken på Rørosbanen, stiller seg uforstående til hva som kan ha skjedd da nordgående persontog fra Hamar til Rena av en eller annen grunn unnlot å vente på kryssing på Rudstad stasjon.

Noterte nummeret

Han bekreftet overfor granskingskommisjonen at han tok imot og noterte mobilnummeret til føreren av nordgående tog. Nummeret ble skrevet opp på «toggrafen», det vil si fortegnelsen over togenes ruter.

Da han gikk av vakt, var sørgående tog sju-åtte minutter forsinket mellom Opphus og Rena. På Rørosbanen skal sørgående tog prioriteres ved forsinkelser, fordi det skal korrespondere med InterCitytog. Under overleveringsmøtet i forbindelse med vaktskiftet var det enighet om at sør- og nordgående tog skulle krysse på Rudstad stasjon.

Nilsen forklarte han at toglederne har sju til ni timer lange arbeidsøkter, og at det normalt ikke er noen som overtar hvis den som har ansvaret for eksempel må på toalettet.