Lokk på Krekar-saken

Kommunaldepartementet opplyser at de ikke vet hva som vil skje dersom mulla Krekar kommer til Norge. Men NRK melder at departementet vil kaste ham ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld bekrefter nederlandsk politi at mulla Krekar sitter i arrest hos dem. Men det betyr ikke at hans videre skjebne er klar.

Ifølge NRK har Krekar fått forkynt ordre fra Kommunaldepartementet om utkastelse fra Norge. Han har to uker til å bringe nye momenter inn i saken, ellers vil utkastelsen bli effektuert.

UDI og departementet nekter å uttale seg om noen forhold rundt den kurdiske geriljalederen Mulla Krekar. De opplyser at de ikke vet hva som skjer dersom Krekar kommer til Norge.

I går kveld ble Krekar utvist fra Iran. Han skal ha kommet til landet fra et europeisk land, men ble sendt tilbake igjen til Amsterdam. Utenriksdepartementet er informert om pågripelsen, men ønsker ikke å si hva som vil skje i saken.

Vaktsjef Åge Ødegaard ved Gardermoen politistasjon sa til Dagbladet.no i natt at Krekar ville bli innbragt dersom han landet på Oslo lufthavn Gardermoen.

Men i UDI og Kommunaldepartementet er de i dag tause om saken.

Er mullah Krekar fratatt sin oppholdstillatelse i Norge?

- Ingen kommentar, sier informasjonssjef Geir Løndal i UDI. Han viser til at det er Kommunaldepartementet, som styres av minister Erna Solberg.

Hva skjer dersom en person som er bestemt utvist lander på en norsk flyplass?

- Da blir han utvist omgående, sier Løndal til Dagbladet.no.

Informasjonssjef Erling Hansen i kommunaldepartementet er også taus.

- Den saken får du ingen kommentar til, svarer Hansen før spørsmålet er stilt ferdig.

Hva vil skje dersom Krekar kommer til Norge?

- Det vet jeg ikke. Det er en hypotetisk problemstilling, sier Hansen.

Krever at Krekar utvises

Fremskrittspartiets Per Sandberg krever at Krekar utvises umiddelbart, og at han ikke får lov til å komme inn i landet.

Også Arbeiderpartiets Knut Storberget mener Krekar ikke må få gå fritt.

- Mannen må uansett ikke få lov til å gå fri i Oslos gater og heve sosialpenger, sier Aps justispolitiker Knut Storberget til NTB. Han mener aktiv handling er påkrevd, men har ikke selv tatt stilling til om Krekar bør utvises eller stilles for retten.

Storberget mener det ikke er noen god løsning å bare utvise ham.

- Jeg er overrasket over at så mange med en gang tyr til utvisning. Det kan fort bli defensivt. Vi har fått en terrorlov som ikke må bli en papirbestemmelse. Vi kan ikke bare skyve problemene foran oss, sier Storberget.

TV 2 fikk tidligere i dag bekreftet at Krekar var i Amsterdam. Hvor han er nå er ikke kjent.

I NEDERLAND: Sist observert i Nederland, men norske myndigheter vet ikke hva de skal gjøre dersom han kommer til landet.