AVHENGIG AV ONLINE-SPILL:: Det er de yngste aldersgruppene som spiller mest på internett og har den høyeste andelen avhengige og risikospillere. FOTO: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADET
AVHENGIG AV ONLINE-SPILL:: Det er de yngste aldersgruppene som spiller mest på internett og har den høyeste andelen avhengige og risikospillere. FOTO: OLE C.H. THOMASSEN/DAGBLADETVis mer

Lokker barn til nett-poker

Lotteritilsynet raser mot pokervariant av World of Warcraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): — World of Warcraft blir særlig spilt av barn og unge under 18 år. Vi synes ikke noe om at disse nå blir introdusert for nettpoker. Det kan i høyeste grad rekruttere dem til de ordinære pokerbordene seinere, sier seniorrådgiver Bård Eikeset i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Virtuell valuta
World of Warcraft (WoW) er et av verdens mest populære nettbaserte rollespill med rundt 11 millioner spillere. I Norge er det registrert 70?000 aktive lisenser. Nå blir WoW-spillerne også introdusert for poker.

Pokersiden er bygd over samme lest som ordinære nettpokersider. WoW-spillerne fristes med at de kan spille Texas Holdem med sine venner og fiender — og «kick ass» også ved pokerbordet.

«Valutaen» det spilles om er krigsutbyttet.

Spillerne oppfordres til å lese vinnerstrategien for Texas Holdem hvis de vil spille om ekte penger.

Stor industri
—?Det forundrer meg at et spill rettet mot barn og unge kan spille om penger.

—?Veien er kort fra nettspill og over til de større aktørene som bare driver bare med poker, sier Eikeset.

Lotteritilsynet tror gamblingindustrien ser et betydelig potensial blant millionene av spillere som i dag bruker tid og penger på spill som WoW.

—?Dette er en veldig stor industri, denne type spill tiltrekker seg mange som risikerer å utvikle et avhengighetsforhold til dem. Mange får vanskeligheter med å komme seg ut av sitt sosiale cybernettverk, sier Eikeset.

Spill uten penger

Ferske tall fra Sintefs befolkningsundersøkelse viser at nettbaserte pengespill er den viktigste årsaken til spillavhengighet.

40 prosent av de spillavhengige sier at disse spillene nå er problemspill nummer en. Det er de yngste aldersgruppene som spiller mest på internett og har den høyeste andelen avhengige og risikospillere.

Hjelpelinjen for spilleavhengiges tall til og med oktober viser at:

- To av tre innringere mener nettpoker eller nettbaserte kasino- og eller oddsspill er hovedproblemet.

- Hver femte samtale fra pårørende eller avhengige omhandler spill uten penger.

- 85 prosent av de som har problemer er menn, og 38 prosent av dem er under 24 år.

Har 12-årsgrense
—?Det var en innringer som gjorde oss oppmerksom på pokermuligheten. Dette er interessant fordi skillet mellom gambling og gaming hviskes ut, sier telefonoperatør på Hjelpelinjen, Trond Aspeland. Han er kritisk til at barn lokkes inn i pokerverdenen via andre nettspill.

—?WoW er nevnt som spill nummer to på hjelpelinja etter poker.

Dette er et spill som har 12 års aldersgrense, og tyngdepunktet av brukere er gutter på 14-15 år, så vi er bekymret for at barn tidlig vil bli fortrolige med poker, sier Aspeland.

Henvendelsene til Hjelpelinjen, som er et hjelpetiltak for spilleavhengige ved Sykehuset Innlandet, tyder på at det er relativt mange som har alvorlige og avhengighetsliknende problemer knyttet til WoW.

—?At nettpokeraktører velger å gå inn i et spill som WoW framfor å markedsføre seg på vanlig måte, sier noe om den sterke lojalitetskulturen i WoW-verdenen.

Dette er ikke bare et spill, men et nettsamfunn, sier Aspeland.

Støttes ikke av WoW
—?Pokerelementet er ikke utviklet av Blizzard Entertainment, men er en applikasjon som en spiller har lagt inn. Via denne spilleren har det blitt tilgjengelig i WoW. Dette sier PR-ansvarlig Tom Lindgren i Vivendi Universal Games, som distribuerer World of Warcraft (WoW) i Norden.

Han ble kjent med pokerelementet først på fredag.

—?Vi støtter ikke dette på noen måte, og har absolutt ingen ønsker om å lokke noen over til pokerspill, sierLindgren.