Vladimir Putin:

Lokker eldre til krigen

Da krigen ikke gikk som planlagt, signerte Vladimir Putin en ny lov som i utgangspunktet fjernet aldersgrensen. Nå kan far, sønn og bestefar kjempe sammen.

DESPERAT: Putin viser ingen tegn til å gi seg. Foto: AP
DESPERAT: Putin viser ingen tegn til å gi seg. Foto: AP Vis mer
Publisert

Da Putin først invaderte Ukraina, besto den russiske hæren bare av menn i alder 18-27 år.

Det var da den «vanlige» alderen for soldater i tjeneste. Mange av offiserene var eldre – opptil 40 år, som ifølge russisk lov er den øvre grensen for hvor gammel man kan være for å gjøre militærtjeneste.

Nå er det imidlertid menn i pensjonistalder som skal sikre Putin seieren, ifølge Aftonbladet.

Hvem som helst

Russland skal angivelig ha startet en kampanje for å rekruttere frivillige til krigen, skriver Institute for the Study of War (ISW) i en rapport.

Nå vil alle 85 av den russiske føderasjonens territorier satse stort på å samle bataljoner på 400 mann i hver gruppe. Og de to kravene som kreves for å bli russisk soldat er ganske beskjedne:

  • Du trenger ingen tidligere erfaring.
  • Du kan være fra 18 til 60 år – eller eldre, dersom du føler deg «våken».

Mobiliseringen startet allerede i juni, men er trappet opp i juli. De frivillige vil angivelig få 30 dagers trening før de blir sendt til kampene i Ukraina.

ÅPNER MØTET: Spania er vertskap for Nato-toppmøtet. Der kom Jens Stoltenberg med flere klare beskjeder. Vis mer

Lokker med penger

Alle som sendes ned til krigen vil motta cirka 30 000 kroner i månedslønn – pluss 12 millioner kroner per bataljon – per måned. Dette skal stå i motsetning til at en gjennomsnittslønn i Russland i 2022 er rundt 4500 kroner i måneden - og en pensjon på i underkant av 2500 kroner.

Å melde seg inn i en frivillig bataljon er økonomisk attraktivt for mange, spesielt for pensjonister og arbeidsledige.

For Russland er det derimot et fryktelig dyrt tiltak og viser kanskje hvor desperat Putin er etter å snu krigen til hans fordel.

Reklamerer på TV

For de over 60 som overlever kampene, loves det en gylden framtid. Etter krigen blir de klassifisert som krigsveteraner og får en sjenerøs lønn og bonuser for resten av livet.

Også TV-kanalenes annonsekampanjer for å få den eldre generasjonen til å melde seg inn i frivillighetsbataljonene er mildt sagt positive.

«Bli en vinner. Bevis at du fortsatt er en mann!»

«Legg ut på din første kamp med levende legender!»

Hvor mange som faktisk meldte seg som frivillige er uklart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer