Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lokker kvinner til kjøkkenbenken

Ei yrkesaktiv småbarnsmor kan tjene nesten like mye ved å være hjemme som å gå på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Regjeringens småbarnspolitikk og forslaget til ny pensjon lokker kvinnene tilbake til kjøkkenet, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

-  Mange kvinner vil bli sjokkert når de ser hvor liten gevinsten ved å stå i jobb egentlig er, sier Halvorsen.

Nye utregninger fra SV viser at summen av regjeringens politikk på pensjon, barnehager og kontantstøtte gjør at yrkesaktive småbarnsmødre tjener svært lite på å jobbe, framfor det å være hjemme og motta velferdsgoder.

Får to tredjedeler

For kvinner som tjener rundt 200 000 vil summen av velferdsgoder og regjeringens foreslåtte pensjonsordning gjøre at de kan være hjemme, og likevel hente ut 68 prosent, eller to-tredjedeler, ca. 136 089 kroner.

Hvordan dette er mulig? Ifølge SVs oppsett kan dette begrunnes slik:

Liten gevinst

 Er du hjemmeværende småbarnsmor kan du motta kontantstøtte, 43 884 kroner per år. I pensjon kan du motta en pensjonsopptjening tilsvarende 35 000 kroner i året, gitt at regjeringens forslag omsorgspoeng til hjemmeværende blir vedtatt. Er du i jobb vil du måtte betale skatt på 49 955 kroner. Du vil ha diverse utgifter knyttet til jobb, for eksempel transport, tilsvarende 1 200 kroner. Dessuten vil du måtte betale barnehageplass, 30 250 kroner i året.

MARKEDSSJEFEN: Hanne Viksmo Sværk (35) skal tilbake på jobb når Ida (10 mnd.) blir ett år. Foto Jeanette Landfald
MARKEDSSJEFEN: Hanne Viksmo Sværk (35) skal tilbake på jobb når Ida (10 mnd.) blir ett år. Foto Jeanette Landfald Vis mer

Dermed vil gevinsten ved å jobbe være skarve 32 prosent av lønna, eller omtrent 63 911 kroner, sammenliknet ved å være hjemme.

-  Det skal lønne seg å jobbe, men med denne politikken gir regjeringen følgende beskjed: Dropp jobben, vær hjemme, sier Halvorsen.

Hun får støtte fra leder i kvinnepolitisk styre i Arbeiderpartiet, Karita Bekkemellem Orheim.

Alvorlige tall

-  Dette er tall som vi politikere tar meget alvorlig, sier hun.

Det er regjeringens forslag om å gi omsorgspoeng basert på tidligere lønn til hjemmeværende småbarnsmødre som har aktualisert debatten om familiepolitikkens skjulte konsekvenser. Det nye forslaget gjør at kvinner som ikke jobber, tjener langt flere pensjonspoeng enn tidligere.

-  Intensjonen med pensjonsforslaget er jo den beste, men i sammenheng med kontantstøtten og mangelen på satsing på barnehager, vil dette få uheldige konsekvenser, sier Bekkemellem Orheim.

-  Kan pensjonsforslaget fungere som en kontantstøtte for voksne?

-  Ja, det er grunn til å se slik på det, hvis disse tallene stemmer, sier Bekkemellem Orheim.

Fare for samfunnet

SV-leder Kristin Halvorsen tror summen av regjeringens politikk i forhold til kvinner er en klar stimulans til å holde dem utenfor arbeidslivet opptil seks år etter barnefødsel. Når kvinner oppdager dette, vil denne politikken være en fare for velferdssamfunnet, mener hun.

-  Mange kvinner jobber deltid, og når de ser at de får så lite igjen for å jobbe kan resultatet bli sykehjem uten ansatte, sier Halvorsen.

Som et mulig alternativ lanserer SV ideen om å fordele omsorgspoengene likt på alle kvinner som har barn, uavhengig av om de jobber eller ikke.

-  Dette vil åpne for at kvinnene selv kan velge om de vil ha en redusert stilling eller gjøre andre tilpasninger, sier Halvorsen.

VIL TILBAKE PÅ JOBB

Småbarnsmor Hanne Viksmo Sværk (35) tror kvinner som er for lenge borte fra jobben mister verdifull erfaring. Økonomi eller ikke, hun vil uansett tilbake til jobb så snart Ida (10 mnd.) er stor nok.

-  Jeg ville følt meg utdatert hvis jeg var hjemme i flere år, sier Sværk.

Når fødselspermisjonen er over i mars, skal 35-åringen tilbake som markedsansvarlig i Consorte Norge.

At hun kunne tjent nesten halvparten ved å være hjemme, er ikke argument godt nok mener hun.

-  Er man lenge borte havner man bakpå i forhold til lønnsøkning og muligheter for andre stillinger i firmaet. Dessuten tror jeg barna har det bedre i en barnehage enn å dilte hjemme med meg, sier Sværk.

At mange kvinner tjener lite på å gå tilbake i jobb, synes tobarnsmoren er uheldig.

Ifølge SV er summen av regjeringens politikk en stimulans til å være borte fra jobben i 6 år etter en barnefødsel.

-  Hvor attraktiv er en arbeidstaker som er hjemme i 6 år, undrer Sværk. Hun tror de aller fleste kvinner hun assosierer seg med ville valgt jobben, uansett størrelse på lønningsposen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media