Lokker med ledige jobber

Men siviløkonom Kristin Engzelius går arbeidsledig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Ordføreren vil lokke deg til bygda

Dagbladet skrev i november at ordførere i åtte fjellkommuner i Norge hadde skrevet lokkebrev til flere byfolk for å få dem til å flytte til Fjellregionen. Ordførerne lokket med gode oppvekstvilkår for barn og en mindre stressende tilværelse. Samtidig lokket de med at det alltid er ledige jobber, noe som stemmer. Men ikke for alle.

Arbeidsledig siviløkonom

Kristin Engzelius er utdannet siviløkonom, og har nå gått arbeidsledig i over ett år. Selv om hun har prøvd å søke flere typer jobber, har hun ikke fått napp.

- Jeg har til og med prøvd å søke jobber hvor man ikke trenger siviløkonom-utdannelse, men da er jeg overkvalifisert for jobben, sier hun.

Tidligere hadde Engzelius jobb i en sparebank, men da de måtte nedbemanne, valgte hun en sluttpakke. Det angrer hun på i dag.

- Jeg tenkte at det ikke kom til å bli noe vanskelig å få ny jobb, men der tok jeg feil. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg aldri valgt sluttpakken.

-Frustrerende

Da Flytt hit-prosjektet startet opp, ble Engzelius irritert.

- Det er veldig frustrerende å se at de prøver å få nye folk hit og lokker med ledige jobber, når vi som bor her ikke har jobb. Hva med oss?

Engzelius føler hun har kommet inn i en ond sirkel.

- Jeg trodde det var en fordel å ha høy utdannelse, men sånn er det tydeligvis ikke her, sier hun.

- Alltid ledige jobber

Næringssjef i Røros kommune, John Stav, sier til Dagbladet.no at det alltid er 30 til 40 ledige jobber i fjellregionen.

- Vi har veldig lav arbeidsledighetsprosent på Røros. Og vi har et bredt spekter av arbeidsplasser. Bare i vår kommune finnes 3000 forskjellige jobber, sier han.

Men Stav innrømmer at det ikke alltid er lett for høyutdannede å få jobb på dagen, men i løpet av en rimelig tid blir det mange ledige jobber for akademisk arbeidskraft.

– Det er ikke mange jobber her for de med universitetsbakgrunn. Vi har

verken universitet eller høgskole på Røros. Til gjengjeld har vi 50

produksjonsbedrifter der en god del av disse kontinuerlig etterspør

høyt utdannet arbeidskraft. og vi prøver å skaffe de beste hodene til

næringslivet på Røros, sier han.

Stav mener at det alltid er ledige jobber, men kanskje ikke i den sektoren man ønsker.

- Men jeg har heller aldri påstått at det er lett å få jobb her. Man ha litt tålmodighet og vente, sier han.

- Bredt spekter av type jobber

Tilflytningsvert Brit Hagen jobbet med Flytt hit-prosjektet i Røros kommune. Hun mener det blir lyst ut mange forskjellige typer stillinger i regionen. Samtidig innrømmer hun at det kan være vanskelig for de som har en spesiell utdannelse.

- Vi har ikke lovet at vi har jobb til alle typer stillinger som søkes, men at vi skal prøve å hjelpe dem så langt som mulig. Det er samme type problematikk her som andre steder i landet. Vi har ikke dekning for alle typer utdannelser, sier hun.

Aetats internettsider er det i dag utlyst 38 ledige stillinger i fjellregionen.

- Jeg har inntrykk av at de som er interesserte i jobb, skjønner at den rette jobben ikke står og venter i dag. På lengre sikt kan den jobben man leter etter, bli ledig, sier Hagen.

FÅR IKKE JOBB: Siviløkonom Kristin Engzelius og kameraten kameraten Jesko-Jakob Judis. Judis er arkitekt og møbelsnekker, og flyttet til Røros fra Tyskland i mai. Heller ikke han har fått jobb.