Lokker med nisser, troll, gull og grønne skoger og flotte damer

Arbeidsledige spanjoler strømmer til Norge. Kanskje flere av dem har drømt seg bort i denne Norges-videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet Fredag skrev i går flykter arbeidsledige europeere til den norske frihavna nå i de økonomiske uværstidene.

I Spania er økonomien på bunn og en voksende andel av befolkningen står uten jobb i hjemlandet. Drømmen om et land som Norge, som bugner over av melk og honning, grønne enger og ikke minst jobber blir solgt inn for alt det er verdt.

TV-kanalen Atena 3 tok med seg sine seere til «verdens beste land» i programmet «Españoles en el mundo», eller spanjoler i verden.

Der får drømmende spanjoler se et glansbilde fra Norge. Intervjuobjektene i programmet snakker med store ord om hvor flott det er her i landet, og alle som en har fått seg arbeid.

Medaljens bakside Flott natur, et yrende byliv og muligheter i fleng er inntrykket man sitter igjen med av Norge etter å ha sett programmet.

Det er selvsagt fordi TV-kanalen bare viser fram suksesshistoriene. Medaljens bakside levnes ikke mye oppmerksomhet i skryteprogrammet, til tross for at også Atena 3 nå har begynt å melde at slettes ikke alle spanjoler i Norge lever som konger.

Dagbladet Fredag viser derimot fram medaljens bakside. Arbeidssøkende spanjoler og andre europeere ender ofte opp i arbeidsledighet også her i Norge. Språkproblemer hindrer flere i å få jobb, særlig når også engelsken er så som så.

Dårlig forberedt I forrige uke begynte ei jente å grine fordi en spansk tv-kanal ville filme henne, de vil ikke at de hjemme skal se dem slik.

- Dette er historiene til folk som har levd et bra liv. Det er mye skam og uro. De er desperate, sier Marcos Amano, daglig leder ved Stiftelsen Robin Hood-huset, et møtested for mennesker med trang økonomi i Bergen.

Noen har allerede solgt hus og bil, klærne sine. Andre har tatt familiens sparekonto, forlatt barna, og kommet med lovnader om at pappa skal sende penger. De fleste er fra Spania.

- De er dårlig forberedt på det kalde klimaet, de kan ikke norsk, nesten ikke engelsk og har lite penger, noen kommer med 1600 kroner. Vi har hatt folk som har bodd i huler, under presenninger, i busskur og på gata. Mange av dem som har fått jobb blir grovt utnytta, de jobber svart og med ulovlige kontrakter.

- Mange tror de kan få jobb uten språk I Spania er 22 prosent av befolkningen arbeidsledige. Ungdomsarbeidsledigheten ligger på nesten 50 prosent. I nabolandet Portugal er 13,6 prosent arbeidsledige, ungdomsprosenten er 29,9.

EURES-rådgiver i NAV, Eli Skaug Syvertsen, forteller om en sterk økning arbeidssøkere fra Portugal og Spania siden 2010.

- Det er de unge, de ufaglærte og de nyutdannende som rammes hardest av den økte ledigheten. De fleste som reiser er hit også under 30 år. Norge er kjent for bacalao, og mange tror de kan få jobb uten språk ved å for eksempel jobbe ved samlebånd i fiskeindustrien.

Syversten mener de fleste reiser til Oslo og Hordaland.