Covid-19 og vaksiner

Lokker med pizza og pubvaksine

I løpet av tre dager har Israel corona-vaksinert flere innbyggerne enn Norge har gjort til sammen. Vaksinemotstandere og etternølere får mat og kaker om de lar seg vaksinere.

VAKSINE-KØ: Mens Norge fremdeles vaksinerer den eldste delen av befolkningen, har over fire millioner israelere blitt vaksinert hittil. 140 000 nye personer får vaksine daglig. Her står nonner, asylsøkere og utenlandske arbeidere i kø for å få den første dosen av Pfizer-BioNTech-vaksinen i Tel Aviv. Foto: Ap / NTB
VAKSINE-KØ: Mens Norge fremdeles vaksinerer den eldste delen av befolkningen, har over fire millioner israelere blitt vaksinert hittil. 140 000 nye personer får vaksine daglig. Her står nonner, asylsøkere og utenlandske arbeidere i kø for å få den første dosen av Pfizer-BioNTech-vaksinen i Tel Aviv. Foto: Ap / NTB Vis mer
Publisert

Allerede i desember startet Israel sin omfattende vaksinekampanje, som gjør at landet er best i verden når det gjelder å gi innbyggerne sine corona-vaksine. Likevel har tallene på nye smittede og kritisk syke vært relativt høyt helt til nå, i tillegg til at vaksinemotstanden har vært stor i enkelte grupper.

- Nå åpner vi samfunnet opp litt, og dataene for de siste dagene viser en klar trend: At massevaksineringen gjør at våre eldre og mest sårbare grupper nå nesten ikke blir smittet, sier David Mossinson, sjeflege på Meuhedet.

Fornøyd

Meuhedet-sjef Mossinson er ansvarlig for helsetjenestene til 1,3 millioner israelere. Han viser til at de nye bekreftede corona-smittede i Israel hovedsakelig er under 60 år. Avisa Haaretz viser til at bare 319 av de nær 5000 nye corona-tilfellene denne uka var over 60 år.

- Nå har vi vaksinert 88 prosent av innbyggerne over 60 år, og om vi tar med dem som har hatt covid-19, betyr det at 90 prosent av de eldste enten har utviklet antistoffer selv, eller har fått vaksine, sier Mossinson.

STOLT: David Mossinson er sjefslege på helseforetaket Meuhedet, og har ansvaret for at 1,3 millioner israelere får de helsetjenestene de trenger, inkludert corona-vaksine. Foto: Privat
STOLT: David Mossinson er sjefslege på helseforetaket Meuhedet, og har ansvaret for at 1,3 millioner israelere får de helsetjenestene de trenger, inkludert corona-vaksine. Foto: Privat Vis mer

Han er tydelig fornøyd med landets vaksineringskampanje, og ramser opp tall og vaksinasjonssentre i full fart. Israel er et lite land, størrelsesmessig, men har et stort antall vaksinasjonssentre, i tillegg til en rekke mobile vaksineringsstasjoner.

- Vi drar til små steder med de mobile enhetene. Nå har vi allerede startet vaksineringen av over fire millioner mennesker, og målet framover er å vaksinere mer enn 140 000 personer daglig, sier han.

Pub-vaksine

De siste ukene har helsemyndighetene igangsatt enda mer oppsøkende virksomhet, i håp om å vaksinere flere.

- Som i resten av verden, har vi en del borgere som er skeptiske til vaksineringen. Her har det spesielt vært de ultraortodokse jødene og en del av den arabiske befolkningen, sier Mossinson.

BAR-VAKSINE: En kvinne får satt corona-vaksinen på en bar i kystbyen Tel Aviv torsdag denne uka. Foto: AFP / NTB
BAR-VAKSINE: En kvinne får satt corona-vaksinen på en bar i kystbyen Tel Aviv torsdag denne uka. Foto: AFP / NTB Vis mer

For å nå ut til disse gruppene, har helsemyndighetene ringt alle som kan få vaksine minst én gang. I tillegg har de fått en rekke sms-er og tilbudt ulike tidspunkt for vaksinering.

De har også brukt nær ti millioner norske kroner i opplysningskampanjer mot de mest vaksinekritiske gruppene i landet.

- Når det gjelder de ultraortodokse, er det jo en del av dem som ikke har smarttelefon. Da har vi ringt dem opp ekstra. Den arabiske befolkningen har fått en rekke meldinger, og da på arabisk, sier sjeflegen.

HODEPINE: De ultraortodokse jødene i Israel er over 20 prosent av Israels befolkning. De var lenge svært kritiske til å vaksinere seg. Mange bryr seg seg heller ikke om en-meters-regelen, som her, under en begravelse 31. januar i år. Foto: Reuters / NTB
HODEPINE: De ultraortodokse jødene i Israel er over 20 prosent av Israels befolkning. De var lenge svært kritiske til å vaksinere seg. Mange bryr seg seg heller ikke om en-meters-regelen, som her, under en begravelse 31. januar i år. Foto: Reuters / NTB Vis mer

De siste ukene har de også startet med å dele ut pizza, kosher-mat eller søtsaker til de som har kommet for å vaksinere seg. Denne uka møtte også helsepersonell opp på en pub i kystbyen Tel Aviv for å tilby folk vaksine.

- Vi har brukt mye krefter på å overtale folk, og har hatt en rekke kampanjer for å bekjempe de falske nyhetene rundt vaksineringen, sier Mossinson.

PIZZA FOR VAKSINE: Israel har igangsatt vaksine for pizza og søtsaker i de områdene av Israel der vaksinemotstanden er størst. Som her, i den ultraortodokse byen Bnei Bra, ved Tel Aviv. Foto: AFP / NTB
PIZZA FOR VAKSINE: Israel har igangsatt vaksine for pizza og søtsaker i de områdene av Israel der vaksinemotstanden er størst. Som her, i den ultraortodokse byen Bnei Bra, ved Tel Aviv. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Ingen grenser

Dagbladet viser til at Israel har fått kritikk for å nedprioritere vaksineringen av sine arabiske borgere, samt å holde igjen vaksiner som skal til palestinerne, for å presse dem politisk.

- Covid-19 har ingen grenser, og ser ikke forskjell på en palestiner eller en israeler. Derfor er det i vår interesse at alle her skal bli vaksinert. Vi har brukt store ressurser for å overtale deler i den arabiske befolkningen til å ta vaksine, sier Mossinson.

Tal Rabina, direktør i European Jewish Association og Europe Israel Press Association er også med i samtalen, og tar over:

- Det er alltid lett å legge skylda på Israel, og har også blitt gjort det under pandemien. Men det er verdt å huske på at palestinerne i starten av pandemien sa at de ikke ville ha noe å gjøre med Israel, men at de ville ha hjelp fra verden. Dette handler ofte mer om politikk enn om pandemi, sier han.

CORONAVIRUSET: På grunn av en kraftig økning i antall coronatilfeller har Israel nå gjeninnført de kraftige restriksjonene de hadde i april. Det skriver CNN. Foto: NTB SCANPIX. Vis mer

- Alle over 16 år får nå

Sjeflegen Mossinson fikk sine to vaksiner i midten av desember, altså for nær to måneder siden.

- Statsminister, helseminister og medisinsk personale var de første som fikk vaksiner her. Dette var for å vise alle at vaksinene ikke er farlige. Så ble landets eldste og sårbare tatt, og i forrige uke åpnet vi for alle pasienter over 16 år, sier Mossinson.

Han sier at de også håper å kunne vaksinere barn og unge, men at det foreløpig er gjort for lite forskning på hva som skjer om denne gruppa blir vaksinert.

- Vi forventer å starte vaksineringen av alle våre innbyggere over 16 år før mars måned er omme. Så tar det et par uker til de har fått begge vaksinasjonsrundene. Da håper vi å begynne vaksineringen av gruppa fra 12 til 16, sier han.

FIRE MILLIONER VAKSINERTE-FEIRING: Israels helseminister Yuli Edelstein (t.v) og statsminister Benjamin Netanyah besøker et vaksineringssted i Jerusalem for å markere at fire millioner israelere har fått sin første corona-vaksine-dose tidligere denne uka. Foto: Ap / NTB
FIRE MILLIONER VAKSINERTE-FEIRING: Israels helseminister Yuli Edelstein (t.v) og statsminister Benjamin Netanyah besøker et vaksineringssted i Jerusalem for å markere at fire millioner israelere har fått sin første corona-vaksine-dose tidligere denne uka. Foto: Ap / NTB Vis mer

Post covid-hverdag

Israelerne håper nå de er i ferd med å gå inn i en såkalt post-corona-hverdag.

- Vi åpner samfunnet sakte, men sikkert opp nå, og håper at vi er på vei mot en såkalt post-covid-hverdag. Men hva det vil bety, vet jo ingen, sier Rabina.

- Antallet nye smittede er fremdeles høyt, men de går nedover. Vi må nok vente et par uker for å få full effekt av vaksineringen, sier Mossinson.

I løpet av neste uke vil tre millioner israelere være fullvaksinert, ifølge Mossinson, som har følgende råd til norske politikere: La alle i Norge få vaksine.

- Folk møtes overalt og viruset kjenner ingen grenser. Derfor må alle få vaksiner for å slå ned pandemien. Derfor får alle mennesker som er i Israel vaksiner. Også de som ikke er lovlig i Israel, sier han.

Det er Pfizer-vaksinen som blir gitt i Israel. Men hva koster dette? spør Dagbladet.

- Vi vet ikke noe. Det er hemmelige avtaler mellom regjeringen og Pfizer, men alle får, svarer Mossinson.

Egne corona-sykehus-hotell

Sjeflegen forteller at corona-pandemien har ført til en voldsom ekstrabelastning på landets helsevesen. Nær 700 000 israelere har blitt friske etter å ha hatt coronaviruset, mens 5521 personer har dødd. Denne uka hadde landet like over 48 000 smittede, hvorav 858 personer er i kritisk tilstand, ifølge Worldometers.

MOT NORMALITET: De siste ukene har det vært svært få eldre blant de nye covid-19-smittede borgerne. Her tok beboerne på et eldresenter i Netanya seg en dans etter å ha blitt vaksinert. Foto: REUTERS / NTB
MOT NORMALITET: De siste ukene har det vært svært få eldre blant de nye covid-19-smittede borgerne. Her tok beboerne på et eldresenter i Netanya seg en dans etter å ha blitt vaksinert. Foto: REUTERS / NTB Vis mer

- Det Israel har lyktes med, er at vi har klart å holde de corona-syke unna sykehusene våre. Vi har enten behandlet dem i hjemmene sine, eller på spesielle hotell, der vi behandlet dem, sier Mossinson.

Bare to prosent av de corona-syke har blitt behandlet på sykehusene i Israel.

- Dette er en stor grunn til at vi har unngått å få samme tilstander som det vi så i Italia, Spania og i andre hardt rammede land. Vi klarte å holde smitten unna sykehusene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer