Lokker med regjeringsmakt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Ap-leder Thorbjørn Jagland vil bruke maktpausen til å fornye partiets profil og politikk. Fra sitt feriested i Risør sier han at Ap kan komme tilbake i en koalisjon med andre partier. Det er 37 år siden Ap mistet sitt rene flertall i Stortinget og det er drøyt 12 år siden landet hadde sin siste flertallsregjering. Den fremste kvalifikasjonen for mindretallsregjeringer har etter hvert blitt evnen til å tåle nederlag i Stortinget. Det er Bondevik-regjeringen et eksempel på. Vi er enig med Thorbjørn Jagland i at Norge trenger en styringsdyktig og stabil regjering. Det kan synes som om dette bare kan oppnås ved at regjeringen har et flertall bak seg i Stortinget. Det er KrF og Senterpartiet Ap-ledelsen ønsker å invitere til partnerskap. Med KrFs-ledende posisjon i dagens regjering vil nok veien over til Ap's favn være noe lengre for dem enn for Senterpartiet, dersom sentrumsregjeringen bryter sammen allerede til høsten. Ved hjelp av Sp og SV vil Ap kunne danne flertall i Stortinget. Det er vel likevel tvilsomt om tida er moden allerede i inneværende stortingsperiode for en sentrum-venstre-regjering. Sp-leder Anne Enger Lahnstein forsøker å ri to hester i regjeringsspørsmålet. I et intervju med Nationen sier hun at løsningene på Sp's hjertesaker finnes i et samarbeid med Ap. Samtidig ønsker hun en fortsatt blokkuavhengig regjering. Sp står dermed i akutt fare for å forskreve seg. Ap-leder Jaglands strategi i vårsesjonen var å vise at en blokkuavhengig regjering er umulig. Neste skritt i strategien er å tvinge sentrum til å velge mellom Ap og høyresiden og på sikt lokke med regjeringsmakt.

- Hvis det er nødvendig for å få en styringsdyktig regjering, kan vi ikke utelukke det, sier Thorbjørn Jagland til Dagsavisen. Han har også tidligere signalisert at Ap i framtida vil ønske et formalisert samarbeid med andre partier. Det er derfor liten tvil om at Jagland har bestemt seg: Han ønsker at Ap skal være det største partiet i en framtidig flertallskoalisjon. Til Dagbladet i dag gir LO-leder Yngve Hågensen uttrykk for de samme synspunktene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer