Lokker med Syden

- Still på repetisjonsøvelse i vinter og ta med kona til Syden etterpå - på vår bekostning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er gulrota som skal få flere rep-soldater i Trøndelag og Møre og Romsdal til å stille på vinterens store NATO-øvelse «Battle Griffin».

- Vi er nødt til å tenke i nye baner og påskjønne dem som møter. Det er ikke alltid like populært blant «sure» ektefeller at mannen stikker av fra bleieskift hjemme i en uke eller to, sier major Svein-Erling Smolan ved Vernepliktsverket i Trondheim.

Bare én tur

Han har sendt ut 9000 innkallelser, men har bare én sydentur for to personer som skal trekkes blant dem som deltar på vinterens øvelse. Dermed er sjansen til å slappe av under stekende sydensol etter liksom-krigen, forsvinnende liten.

- Vi skulle så gjerne gitt dem som gjør sin borgerplikt mer igjen for innsatsen. Men vi har ikke penger til mer, sier majoren.
Imidlertid ser det ut til at gulrota har en virkning.

- Tidligere har vi måttet kalle inn opptil 50 prosent flere enn det antallet vi må stille med. Nå ligger vi an til å klare oss med 40 prosent ekstra, sier Smolan. Han mener at større smidighet ved innkallingen også bidrar til å øke frammøteprosenten.

90 kroner dagen

Samtlige repetisjonssoldater får 90 kroner og 40 øre i dagpenger når de er inne til øvelse. Kompensasjonstillegg for ektefeller er 85 kroner og 70 øre, for første barn får soldaten 90,50 og 40,20 per hode for resten.

I tillegg gir Vernepliktsverket inntil 1000 kroner dagen for å leie inn vikar på arbeidsplassen.