Lokker med tusen damer

Statoil i Sarpsborg lokker med jentekikking for å få flere mannlige ansatte. Usmakelig, mener Likestillingsombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vil du møte 1000 damer om dagen? Da burde du prøve deg som Stasjonsmedarbeider deltid på Statoil Ica Express Alvim», står det på stillingsannonsen som Statoil la ut på jobbsøkerdatabasen Finn.no.

-  Vi har ingen mannlige ansatte. Dette er bare en morsom vri på annonsen som skal få menn til å søke på stillingen, sier Espen Anderson, daglig leder ved bensinstasjonen.

Kunden som lokkemiddel

Dette får Likestillingsombudet til å rase.

-  Hvilken målgruppe ønsker Statoil å appellere til? Om de vil ha tak i folk som er glade i å se på damer, får nok bedriften tak i helt feil arbeidstakere. Jeg hadde trodd at Statoil skulle være mer seriøse når de lyser ut stillingsannonser, sier likestillingsombud Kristin Mile.

Hun poengterer at det ikke er noe straffbart i det å søke menn til en stilling.

-  Det usmakelige her er at arbeidsgiver bruker kundene som et lokkemiddel for å få folk til å søke på stillingen, sier hun.

Fjerner krenkende tekst

 UNDERSKUDD: Statoil-stasjonen i Sarpsborg slet med mannsunderskudd blant de ansatte. Nå er annonsen som reklamerte for muligheten til treffe tusen damer om dagen fjernet fra finn.no. Foto: Kurt Pedersen.
UNDERSKUDD: Statoil-stasjonen i Sarpsborg slet med mannsunderskudd blant de ansatte. Nå er annonsen som reklamerte for muligheten til treffe tusen damer om dagen fjernet fra finn.no. Foto: Kurt Pedersen. Vis mer

Anderson hevder at teksten «Vil du møte 1000 damer om dagen?» er en standardtekst som ligger inne i databasen til finn.no og at kunder kan bruke denne i annonsen. Dette avviser Eirik Backe-Wiig, direktør for Finn jobb AS.

-  All tekst som blir skrevet i annonsen er det kunden selv som skriver inn, sier han.

Finn fjerner selv tekster som er krenkende, som strider med norsk lov eller på annen måte er støtende.

-  Statoil er en stor kunde hos oss. Vi antar at Statoil selv kvalitetssikrer tekster som skal henvende seg mot et publikum.

-  Skjer det ofte at annonser blir fjernet?

-  Det skjer svært sjelden, sier Backe-Wiig, som selv ikke har sett annonsen.

I slutten av teksten er følgende setning skrevet inn: «Entusiasme og godt humør er kanskje de viktigste egenskapene du bør ha - og hvis du også liker å møte 1000 damer om dagen, for eksempel, bør vi absolutt ta en prat med deg. (...) Interessert?»

Statoil beklager

-  Denne form for annonse skal ikke brukes, og vi beklager dette, sier pressetalsmann Knut Hansen i Statoil.

-  Hvorfor ble den lagt ut?

-  Her er det skjedd en glipp, og vi skal umiddelbart få fjernet denne, sier Hansen.

Men selv om innehaveren av bensinstasjonen ønsker flere mannlige ansatte, er det svært få menn som har søkt på jobben.

-  Det blir nok til at vi ansetter ei jente. Det er bare de som søker, sier Anderson, som ikke ønsker å kommentere saken videre.

To timer etter at Dagbladet tok kontakt med Statoil, var annonsen fjernet.

- MORSOM VRI: Det mener Espen Anderson, daglig leder ved bensinstasjonen.