Lokker nordmenn med raske dollar

Tusenvis av nordmenn har latt seg lokke til å investere i et nytt nettverksselskap. Lotteritilsynet gransker nå om virksomheten er lovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet, som heter Prosper Club, lokker ikke bare med vervingsbonus, slik mange andre selskaper gjør for å kapre nordmenn som vil ha rask avkastning på sparepengene sine. Såkalte «trusts» - en type stiftelser - skal ifølge selskapet gi deg muligheten til å overføre verdier til skatteparadiset Bahamas, og dermed slippe skatt her hjemme. Inngangsbilletten er ca. 3000 kroner.

Gransker

Deltakere Dagbladet har snakket med, hevder at 5000 nordmenn nå er med i nettverket. De sier at selskapet verver 200 personer daglig her hjemme.

Vervingen foregår på møter med en håndfull deltakere, og møtene holdes i private hjem. En forutsetning for å bli med, er at man ikke står fram offentlig og forteller om nettverket.

«Thomas» (26) gikk inn i begynnelsen av oktober, og sier at han allerede har fått inn over 10000 kroner på sin konto i skatteparadiset. Pengene disponerer han gjennom et anonymt bankkort.- Jeg regner med å tjene mellom 15000 og 30000 kroner i måneden, men vet ikke hvor lenge det vil vare, sier han.

Ifølge norske deltakere er det et lovlig nettverkssalg: Man tilbys ikke bare gevinst ved verving av nye medlemmer, men også provisjon hver gang de som verves får opprettet en stiftelse.

Leder Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen kjenner ikke Prosper Club spesielt, men er skeptisk til løftene om skattefritak.

- Dette virker lite seriøst, og høres underlig ut. De som tjener penger på slik virksomhet i Norge, er normalt skattepliktige. At man forsøker å skjule virksomheten, gjør den jo ikke lovlig, sier Fritsch.

Granskes

Lotteritilsynet vil nå vurdere om Prosper Clubs virksomhet er i tråd med norsk lov.

- Vi har fått mange henvendelser fra enkeltpersoner om Prosper Club den siste tida. Vi skal vurdere om verveelementet er det vesentlige for hva man tjener, sier direktør Atle Hamar til Dagbladet. Lotteritilsynet krever et klarere regelverk på området, og Atle Hamar forteller at tre departementer nå er i ferd med å utrede hvordan lovverket kan gjøres bedre.

- Det florerer med slike nettverkssalg og pyramidespill, og mange av dem havner i en juridisk gråsone. Det omsettes for 22 milliarder kroner årlig på legale spill i Norge, og det gjør markedet interessant for andre, sier Hamar.

Prosper Club er underlagt det amerikanske selskapet Prosper International League Ltd. (PILL), som holder til i Florida. På nettsidene er det ikke oppgitt noen norske representanter, og Dagbladet lyktes onsdag ikke i å få en kommentar fra selskapet i USA.

TROR PÅ STORE PENGER: «Thomas» (26) gikk inn i Prosper Club i begynnelsen av oktober, og forventer en ekstrainntekt på mellom 15000 og 30000 kroner i måneden. - Men jeg vet ikke hvor lenge det vil vare, sier han.