Lokker nye terrorister med Pearl-videoen

Henrettelsen av den amerikanske journalisten Daniel Pearl brukes aktivt i terroristrekruttering på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mye omtalte videoen av Daniel Pearls halshugging er tilgjengelig på nettet. Amerikanske medier fikk voldsom kritikk for å vise deler av videoen i nyhetssendinger, men nå har islamske fundamentalister tatt i bruk videoen i terroristrekruttering, skriver Aftonbladet. Videoen er titlet «Slakten av spion-journalisten, jøden Daniel Pearl» og retter seg først og fremst mot arbeidsløse ungdommer i Saudi-Arabia.

Dagbladet.no har sett en annen versjon som retter seg mot pakistanske menn, og er laget av organisasjonen National Movement for the Restoration of Pakistan Sovereignity. Etter Pearls halshugging lar folkene bak videoen det rulle en tekst over skjermen med hvilke krav de setter til USA for at drap på amerikanske statsborgere skal opphøre. Videoen brukes med andre ord aktivt i kampen mot USA i flere forskjellige områder.

Pearl, som var den amerikanske avisa Wall Street Journals Asia-korrespondent, ble lokket i en felle og kidnappet da han trodde han skulle få et intervju med skobomberen Richard Reids oppdragsgivere. Pearl ble sannsynligvis henrettet en ukes tid etter kidnappingen.

På videoen kan man høre Pearl kritisere amerikansk utenrikspolitikk, samtidig som han bekrefter at han er jøde. USA-kritikken er i ganske generelle ordelag, og kidnapperne har trolig forsøkt å tvinge sin fange til å å målbære mer av budskapet deres.

Videoen som er tilgjengelig på nettet kryssklippes mellom Pearl og bilder fra israelske soldater på Vestbredden og i Gaza, og er tekstet på arabisk. Til slutt skjærer kidnapperne halsen av Pearl, og holder hodet hans triumferende opp i luften.

Fire personer er tiltalt for kidnappingen og drapet på Pearl, og forsvarsadvokaten deres mener videoen er en forfalskning.

- Når hodet hugges av kroppen, rører ikke engang offeret på beina, sier han ifølge Aftonbladet.

Men den indiske avisa Hindustan Times skriver at Pearl er livløs på videoen fordi halshoggingen skjedde to ganger. Avisa siterer drapsmannen på at han måtte gjøre det to ganger, angivelig fordi de ikke fikk selve drapet med på filmen.

I forrige uke ble sannsynligvis liket av Daniel Pearl funnet i utkanten av Karachi i Pakistan.

DREPT:Daniel Pearl etterlot seg en høygravid kone da kidnapperne skar hodet av ham.