Lokker sjefer med hushjelp

For å få flere kvinnelige toppledere i staten vurderer likestillingsminister Karita Bekkemellem Orheim å tilby bonusordninger som barnepass og hjelp i huset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig kaller Orheim de mannsdominerte departementene inn på teppet for å kreve flere kvinnelige ledere.

Dagbladet skrev i går at 70 prosent av statsrådsutnevnelsene til toppstillinger i staten har gått til menn. For å få flere kvinnelige toppledere i offentlig sektor kaller Bekkemellem Orheim nå inn til et møte sammen med arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo, der ledere i Utenriks-, Finans-, Forsvars-, Justis- og Landbruksdepartementet må delta.

Tidsklemme

- De mannsdominerte departementene må rekruttere flere kvinnelige ledere, sier Orheim. Og da mener hun det ikke er nok å lokke med høyere lønn.

- Med to små barn har jeg selv erfaring med tidsklemma, og det skal en stor lønnsøkning til for å hjelpe meg ut av den. Jeg ønsker meg heller hjelp med barnepass, reingjøring og annet husarbeid, sier Orheim. Nå vil hun vurdere om slike bonusordninger kan tiltrekke flere kvinnelige toppledere til statsetatene.

- Vi må legge til rette for ledernes familieliv. For eksempel er regjeringens bonusordninger organisert på menns premisser. Jeg ville heller valgt hjelp til husvask enn å bli kjørt til og fra jobb, sier ministeren.

Økte utgifter

Hun frykter at flere miljøer vil reagere på utspillet.

- Det vil sikkert komme motreaksjoner fra miljøer som oppfatter dette som unødvendige frynsegoder. Slike reformer vil jo innebære økte utgifter for staten. Men det er helt nødvendig, for ingen tjener på at kvinners kompetanse ikke blir utnyttet, sier Orheim.

Hun anmoder også ledere om må slutte å kreve lang kontortid.

- Det er ikke nødvendig å jobbe 16-timersdager for å gjøre en god jobb, sier Orheim.