Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lokkes til Børsen

Aksjefond er i skuddet som aldri før. Tusenlappene vi tidligere plasserte i banken, kjøper vi nå aksjer for. Drømmen om kursoppgang lokker stadig flere av oss til Børsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har vi hatt mer penger i aksjefond. Nye tall viser at gjennomsnittsfamilien er blitt en betydelig aksjespekulant. Ved årsskiftet eide familien Normann aksjefondandeler for 19000 kroner, året før var summen beskjedne 10900 kroner. Vi har altså økt verdien av porteføljen med formidable 74 prosent.

Noe av økningen skyldes bratt stigende aksjekurser, men hovedforklaringen er at folks sparemønster endres, sier daglig leder i Verdipapirfondenes Forening, Lasse Ruud.

Fra bank til børs

- Nordmenn gjør det svenskene har holdt på med en stund: de flytter pengene sine fra bank til aksjer. Mange har oppdaget at det på sikt lønner seg, sier han.

- Men så langt i år har alle piler pekt nedover for dem som har kjøpt aksjer?

- Ja, åpningen på året har vært dårlig. Svingningene i aksjemarkedet kan i perioder være store. Det er viktig ikke å bli for opptatt av nedgangen i øyeblikket, men heller ha et tidsperspektiv på fem-seks år, sier Ruud.
I tillegg til aksjefond sparer norske familier store beløp i pengemarkedsfond, obligasjonsfond og kombinasjonsfond. Gjennomsnittsfamilien, som ved inngangen til fjoråret hadde til sammen 18800 kroner i verdipapirfond, økte summen til 26700 kroner i løpet av året.

Stoler på andre

Samtidig som vi bruker mer penger på aksjefond enn noen gang, skygger vi unna kjøp av enkeltaksjer. Aldri har andelen private aksjeeiere ved Oslo Børs vært lavere. I løpet av 1997 sank andelen fra 9,2 prosent til 7,7 prosent. Samtidig økte fondenes eierandel fra 6,3 prosent til 8,2. Sagt med andre ord: vi vil heller at andre forvalter pengene våre, enn at vi gjør det sjøl.

- Det er helt tydelig at private nå foretrekker fond, sier informasjonskonsulent Geir Aase ved Oslo Børs:

- Dyktige markedsførere og gunstige skattetilbud har nok også medvirket til det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!