KARANTENEFRI VISNING: I annonsen til den svenske hytta het det at nordmenn kunne komme på visning uten at det utløsete karantene.
KARANTENEFRI VISNING: I annonsen til den svenske hytta het det at nordmenn kunne komme på visning uten at det utløsete karantene. Vis mer

Coronaviruset:

Lokket med karantenefri svensk visning

Kan nordmenn dra på en visning på ei hytte i Sverige og slippe karantene? Det trodde megler og selger av denne eiendommen.

Publisert

På Finn ble det onsdag lagt ut en annonse for ei hytte som er til salgs i Sverige. Hytta ligger i Bohuslän, drøye to timers kjøring fra Oslo.

«En perle i Bohuslän i salgs», heter det i tittelen til annonsen, der det også står at det holdes visning hele helgen.

Videre står det at med en innbydelse fra megleren, slipper man karantene.

«Varmt velkommen til å kontakte megler for å booke visning, med innbydelse til visning slipper du som norsk karantene! Kontakt megleren for innbydelse!»

- Ba meg legge innP

Dagbladet har kontaktet megleren som står ansvarlig for visningen.

- Hvorfor kan man slippe karantene om man får en invitasjon fra deg?

- Det er en opplysning jeg fikk av selgeren, som er norsk. Det er deres opplysninger. De ønsket at jeg skulle legge det inn, så det gjorde jeg, sier han.

- Hva kan du gjøre da, om du inviterer nordmenn som vil se på hytta?

- Det har jeg ikke fått sjekket opp ennå, sier megleren.

- Så du vet ikke hvordan du via en invitasjon kan få potensielle kjøpere til å slippe karantene?

- Selger sa at dersom det finnes en invitasjon til visning så bør det gå om det skjer raskt i løpet av en dag. Men jeg er ikke helt sikker selv, så jeg skal dobbeltsjekke.

- Per nå vet du ikke om markedsføringen er korrekt?

- Jeg har sett det i andre annonser også, men om det ikke stemmer, endrer vi det, sier megleren.

- Jøss, er det lov?

Det norske paret som selger hytta i Sverige forteller Dagbladet at de i forbindelse med forberedelsene kom over en annen Finn-annonse for ein annen hytte som var til salg i Sverige. I denne annonsen ble muligheten for karantenefri visning nevnt, forutsatt at man hadde en invitasjon fra selger.

- Da vi leste det i den andre annonsen, tenkte vi «Jøss, er det lov?». Vi sendte en e-post til megleren som sto oppført, og fikk svar tilbake om at det var helt greit så lenge man ikke går i butikken eller noe, og kun reiser kjapt fram og tilbake. I tillegg sa han at de som ville komme på visning måtte man ha en invitasjon fra megler, sier paret.

De sier videre at det ikke er enkelt å selge ei hytte i Sverige nå for tiden, og at de derfor nevne denne muligheten for sin egen megler, og spurte om de kunne ha det i annonsen.

- Megler sa at han skulle sette det inn i annonsen. Vi har ikke tenkt mer over det siden, fordi vi regnet med at megler er kjent med hva som er lov. Det tok vi for gitt, sier selger, som tilføyer:

- Men nå begynner jeg å lure.. Er det lov? Om det viser seg å ikke være lov, vil vi selvfølgelig ta det bort.

Slik er reglene

Dagbladet har spurt helse- og omsorgsdepartementet om man slipper karantene om man drar på visning på en hytte i Sverige og har invitasjon fra megler?

- Slik reglene er nå, skal du i 10 dagers reisekarantene når du kommer tilbake til Norge fra en fritidsreise, svarer departementet i en e-post.

- Unntak fra dette er: Personer som krysser grensen mellom Sverige og Norge eller Finland og Norge, etter å ha utført strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn for å avverge store materielle skader på fritidseiendom i Sverige eller Finland. Og familier som må krysse landegrensen for å gjennomføre samvær eller delt bosted med barn, som er unntatt fra plikten om å gå i karantene etter ankomst til Norge.

- Betyr det at om en nordmann drar på en visning i Sverige, så utløser det karantene?

- Ja. Slik reglene er nå skal du i 10 dagers reisekarantene når du kommer tilbake til Norge fra en fritidsreise.

Etter at Dagbladet gjorde megleren oppmerksom på dette, har annonsen blitt endret. Det står ikke lenger noe om at nordmenn kan komme på visning uten å måtte i karantene etterpå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer