Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venezuela

Lokket med «premie» hvis folk stemte på ham. Nå er «diktatoren» gjenvalgt

Nicolás Maduro er gjenvalgt som Venezuelas president.

GJENVALGT: Nicolás Maduro ble i natt gjenvalgt som president av Venezuela, men det var svært få som hadde karret seg til stemmelokalene sammenliknet med forrige valg. Foto: NTB scanpix
GJENVALGT: Nicolás Maduro ble i natt gjenvalgt som president av Venezuela, men det var svært få som hadde karret seg til stemmelokalene sammenliknet med forrige valg. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Nicolás Maduro ble natt til mandag gjenvalgt til en ny periode, ifølge valgkommisjonen i landet.

Maduro stikker av med seieren etter et lavt oppmøte sammenlignet med forrige valg, skal vi tro kilden i valgkommisjonen til Reuters.

Først ble det meldt om at oppmøtet var på 32,3 prosent, men de siste tallene viser 46,1 prosent av de stemmeberettigede møtte opp. Ved forrige presidentvalg i 2015 var oppmøtet 80 prosent.

Landet, som de siste åra har vært dypt preget av økonomisk krise, matmangel og politisk uro, fikk på forhånd beskjed av EU, USA og 14 søramerikanske land at valget har manglende demokratisk garanti.

kaos: I Venezuela skal det velges en ny grunnlovsgivende forsamling. Opposisjonen mener valgsystemet gir en klar fordel til president Nicolás Maduros sosialistparti, og har tatt til gatene for å protestere. Video: AP DV / NTB Scanpix / CNN Vis mer

- Stemmer ikke

Blant befolkningen var det på forhånd en lunket stemning rundt valget. En kvinne nyhetsbyrået Reuters har snakket med før valglokalene stengte forteller at hun ikke ser vitsen i å stemme.

- Jeg stemmer ikke. Hva er poenget med å stemme når vi uansett vet resultatet? Jeg foretrekker å komme hit for å hente vann enn å kaste bort tida mi, sier Raúl Sanchez, som fyller en kanne nordvest for byen Punto Fijo.

Byen Sanchez bor i har ikke hatt vann i kranene på 26 dager. Dette er bare én mange kriser det oljeriket landet står overfor. USA og EU innførte i fjor en rekke sanksjoner mot landet, som blant annet president Donald Trump mener har en «diktator» som leder.

Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, økende kriminalitet og arbeidsledighet, og mangelen på mat og medisiner er så stor at folk har stormet grensa til Colombia for å kjøpe produkter til en rimeligere pris. I de verste tilfellene har noen valgt å gi bort barna for å kunne overleve.

Denne situasjonen kaller Luisa Marquez for et «mareritt». 56-åringen fra stedet Valencia sa valgdagen at hun skulle stemme.

- Jeg ska stemme fordi opposisjonen har ikke noen forslag til hva vi skal gjøre når Maduro vinner i dag. Jeg vil at dette marerittet skal stoppe, sier Marquez, som til daglig jobber som lærer.

Lovte «premie»

HOVEDUTFORDRER: Henri Falcon. Foto: NTB scanpix
HOVEDUTFORDRER: Henri Falcon. Foto: NTB scanpix Vis mer

En annen som hadde planer å legge igjen en stemme i urnen er Carlos Rincones.

- Jeg er sulten og har ikke en jobb, men jeg holder ved Maduro, sier 49-åringen, som også er fra Valencia.

De som stemte på Maduro, har han nemlig lovet en gi «premie» til, ifølge Reuters.

Utenfor stemmelokalene kan venezuelanere skanne de statlig utsendte ID-papirer. Der kan man motta fordeler, som mat og penger. Maduro har lovet en «premie» til dem som gjør det. Kritikerne sier det er en måte å skremme fattige venezuelanere til å støtte regjeringen.

Om det var dette lokkemiddelet som førte til at han vant, er foreløpig ikke blitt kjent.

Maduros hovedutfordrer var Henri Falcón. En av årsakene til at det ble han, var fordi mange av de andre i opposisjonen valgte å boikotte landet.

Han mener måten Maduro drev valg på, er ulovlig, og hevder han fikk 900 klager fra folket om at det er feil å lokke folk med mat. Utfordreren sier valget er fullt av uregelmessigheter og at han derfor ikke vil anerkjenne resultatet.

- Vi anerkjenner ikke denne valgprosessen som gyldig eller sann. For oss var dette ikke et valg. Vi må ha nye valg i Venezuela, sa Falcón under en pressekonferanse søndag kveld lokal tid.

Både USA, EU og flere latinamerikanske land har også uttalt seg kritisk om valget i Venezuela, og bedt om at det blir utsatt.

- Venezuelas såkalte valg i dag er ikke legitimt, sier Heather Nauert, talsperson for amerikansk UD.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media