Etter Lofoten-bråket i Ap:

Lokket «utbryterne» tilbake

Ap-leder Jonas Gahr Støre og leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum, lokker tillitsvalgte som meldte seg ut etter Lofoten-vedtaket, tilbake med dialog.

TETTERE: Jonas Gahr Støre og Jørn Eggum møtes i sentralstyret og i samarbeidskomiteen, men etter bråket i deler av fagbevegelsen etter Aps nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja, skal de opprette et nytt dialogforum for industripolitikk. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
TETTERE: Jonas Gahr Støre og Jørn Eggum møtes i sentralstyret og i samarbeidskomiteen, men etter bråket i deler av fagbevegelsen etter Aps nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja, skal de opprette et nytt dialogforum for industripolitikk. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Leder av Fellesforbundets forbundets største avdeling, avdeling 5 i Bergen, Roar Abrahamsen, meldte seg ut i protest da Ap sa nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet,

Flere fulgte etter. Nå, etter krise- og oppvaskmøter kysten rundt, vender flere tilbake.

I Dagbladet i går fortalte Ap-leder Jonas Gahr Støre og Fellesforbundets leder Jørn Eggum om en avtale om tettere samarbeid. Før sommeren skal de signere en avtale om faste dialogmøter, der fire topper fra hver av organisasjonene skal møtes.

ØNSKER VELKOMMEN: Leder av Fellesforbundet i Bergen, Roar Abrahamsen, ønsker dialog med Ap velkommen, og vil melde seg inn igjen. Foto: Fellesforbundet
ØNSKER VELKOMMEN: Leder av Fellesforbundet i Bergen, Roar Abrahamsen, ønsker dialog med Ap velkommen, og vil melde seg inn igjen. Foto: Fellesforbundet Vis mer

Hindre nye «Lofoten-sjokk»

Det er snakk om et samarbeidsorgan mellom Fellesforbundet og Arbeiderpartiet som skal forhindre framtidige LoVeSe-saker og utmeldelser i framtida.

Fellesforbundet ønsker også en årlig industrikonferanse, men den er ikke på plass ennå.

Tirsdag sa klubbleder ved Apply Leirvik på Stord, Richard Storevik, til Dagbladet at han nå melder seg inn igjen. På en industrikonferanse i går sa den profilerte Fellesforbund-toppen Roar Abrahamsen at han nå er klar for å melde seg inn igjen.

- Jeg setter stor pris på at Fellesforbundet og Ap går inn i et slikt samarbeid. Det er alltid bra med dialog og kommunikasjon, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Brøt løftet

- Jeg reagerte sterkt på at Ap brøt med programmet midt i perioden og sa nei til konsekvensutredning. Det gikk ikke på resten av oljepolitikken. Jeg har alltid vært sosialdemokrat, men etter utmeldingen var jeg partiløs. Nå kommer jeg tilbake, sier han.

- Men forumet er ikke noe besluttende organ. Tror du dere får innflytelse over Ap's industri- og energipolitikk?

- Det er et dialogforum der vi skal ha møter om industripolitikk. Vi skal ta opp ting før det eventuelt blir uenighet. Det er ikke sånn at man må ha vedtak for å få ting gjennom. Kommunikasjon og dialog er et bra utgangspunkt og vil gi resultater, sier Abrahamsen.

- Snakker med utestemme

Ap-leder Jonas Gahr Støre er glad for at Abrahamsen vil melde seg inn igjen.

- Roar Abrahamsen er velkommen tilbake som medlem i Arbeiderpartiet. Når han nå vil melde seg inn igjen, hilser jeg det velkommen. Det er veien til å delta og påvirke utviklingen av politikk i partiet.

- Arbeiderpartiet og Fellesforbundet har nær kontakt, sentralt og lokalt, og jeg heier særlig på dem som tar tillitsverv både i fagbevegelse og i partiet.

DIALOG: Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder har god dialog, og skal slåss sammen for å vinne kommunevalget for Ap og de rødgrønne. Begge er glade for at tillitsvalgte i Fellesforbundet, som meldte seg ut etter at Ap skrotet oljekompromisset om Lofoten, nå vender tilbake. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
DIALOG: Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder har god dialog, og skal slåss sammen for å vinne kommunevalget for Ap og de rødgrønne. Begge er glade for at tillitsvalgte i Fellesforbundet, som meldte seg ut etter at Ap skrotet oljekompromisset om Lofoten, nå vender tilbake. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

- Nå styrker vi dialogen med Fellesforbundet med en avtale om regelmessig dialog. Det vet jeg at Abrahamsen har brent for, sammen med mange fagforeningsfolk. Der kan vi ta diskusjoner om alle typer saker, men særlig ser jeg fram til å jobbe fram en ny og mer aktiv industripolitikk. Vi må få klimapolitikken og næringspolitikken til å trekke i samme retning, sier Støre på e-post.

- Abrahamsen snakker jo ofte med utestemme, så han høres selv når han melder seg ut.

Men innflytelse i partiet, det går gjennom medlemskap. Han skal tas vel imot og jeg underskriver gjerne verveblanketten, sier Støre.

- Sterk og krystallklar tillitsvalgt

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er glad for at Abrahamsen vender tilbake til Ap.

- Roar har et ekte og brennende engasjement. Vi i fagbevegelsen har enorm glede av å ha en så sterk og krystallklar tillitsvalgt som Roar, og som representerer sine medlemmer på en fremragende måte. At han nå vil bruke sitt sterke engasjement i Arbeiderpartiet igjen er utelukkende positivt for alle oss som er opptatt av framtidas industri, skriver Gabrielsen i en e-post.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer