Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Lolita» kinoklar

Etter å ha ligget 18 måneder i et skap hos et britisk filmselskap er Adrian Lynes nye filmversjon av klassikeren «Lolita» endelig klar for kino. Redsel for bråk om barnesex har utsatt premieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er hovedrolleinnehaver Dominique Swains svært utfordrende spill - hun var 14 år da filmen ble tatt opp - som har fått «sensurister» i alle kinonasjoner til å si nei takk til å vise filmen. Særlig en scene der hun ruller seg naken i senga, har vært tung å fordøye.

Jeremy Irons spiller Humbert Humbert, den 45 år gamle universitetsprofessoren som forelsker seg, og slett ikke på noen faderlig måte, i Lolita.

Umulig i USA

I halvannet år har Lyne og filmens produsenter lett etter noen som kan være villig til å sette «Lolita» opp på kino. I USA har dette vist seg nærmest umulig.

Det var først på filmfestivalen i spanske San Sebastian, som startet sist torsdag, at filmen endelig fikk sin premiere. Nå skal den videre til ordinære kinovisninger i Spania, Italia og Frankrike.

Både Irons og Lyne, som tidligere har laget «9 1/2 Weeks», «Farlig begjær» og «Uanstendig forslag», har fra tid til annen rast mot redde filmdistributører. Irons har til og med truet med å flytte fra sitt hjemland England hvis filmen ikke ble satt opp der - hvilket selvsagt bare resulterte i et forarget «lykke på reisen» til svar.

Flere versjoner

Stanley Kubrick laget den første filmversjonen av Vladimir Nabokovs bok i 1962. Siden har Lolita-navnet vært knyttet til en rekke filmer med mer seksuelt enn litterært tilsnitt. Kubricks versjon ble også utsatt for moralsk fordømmelse ved premieren. Men etter at Kubrick kom opp i stjerneregissørenes klasse, er de fleste kritikerne enige om at hans «Lolita» er en klassiker.

I Nabokovs bok er Lolita 12 år gammel, og regissør Lyne hadde 2000 kandidater til prøvefilming før han fant Dominique Swain. Hun sendte regissøren en video med seg selv, der hun leste høyt fra boka.

- Hvis vi hadde laget en film om en ungjente som ble kuttet i stykker av en kannibal, ville det ikke blitt noe bråk, sier Adrian Lyne.

Gjentatte ganger har han understreket at de mest provoserende sex-scenene er filmet med en stand-in, over den seksuelle lavalder.

Foreløpig er det ikke klar om og eventuelt når filmen vil bli vist i Norge.