Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lomme-mannen kunne vært tatt for lenge siden

Nå håper politiet at DNA-spor på fire steder skal felle seksualforbryteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet håper de vil klare å ta det som kanskje er tidenes verste serieovergriper i Norge ved å matche DNA-profilen fra fire ulike åsteder med en mann som etter hvert kommer i søkelyset.

I en dokumentar på NRK1 i kveld framgår det ifølge Brennpunkt-redaksjonen at hele den omfattende etterforskningen av den såkalte Lommemannen har vært preget av dårlig oppfølging av enkeltsaker og lemfeldig behandling av til dels grove sedelighetssaker.

Gadd ikke avhøre

- Dersom vi hadde gjort alt det vi nå ser har blitt litt feil og tatt de rette grep fra start, så hadde vi kanskje ikke sittet uten en kjent gjerningsmann nå, sier etterforskingsleder Jorid Kile Berg til NRK.

Som VG tidligere har skrevet, unnlot  lokalt politi  å avhøre ofre eller å sette i gang aktiv etterforskning i svært mange av de rundt 70 første registrerte overgrepssakene.

De fikk politiet i Ski på bordet for å sette i gang en koordinert etterforskning i 2003, og skal ha hatt en svært tung start på grunn av det dårlige forarbeidet.

En av årsakene er ifølge Brennpunkt at godkjente avhør av barn krever et stort apparat. I dokumentaren bekrefter Kripos-etterforsker Kåre Svang at politiet rett og slett ikke har organisert avhør og i stedet har lagt saken «i skuffen».

- Dessverre er nok det tilfellet, ja, sier politioverbetjenten til NRK.

OPPGITT: Etterforskingsleder Jorid Kile Berg  og politioverbetjent Håvard Aksnes i Kripos er frustrert over elendig samarbeid mellom politi-distriktene og -etatene. Foto: SCANPIX
OPPGITT: Etterforskingsleder Jorid Kile Berg og politioverbetjent Håvard Aksnes i Kripos er frustrert over elendig samarbeid mellom politi-distriktene og -etatene. Foto: SCANPIX Vis mer

Ingen hjelp fra Oslo-politiet

Også i den nye runden med etterforskning, som ble satt i gang i år, ble det oppdaget dårlig arbeid i innledningen av enkeltsaker. Ved ett tilfelle skal det ha gått over ett år fra overgrepet fant sted til dommeravhør ble foretatt i saken.

I tillegg til at politiet i Ski slet med elendig råmateriale, skal Oslo politidistrikt i 2003 og 2004 ha latt være å følge et pålegg fra Riksadvokaten om å avgi personell til etterforskningen - til tross for at distriktet da hadde 16 lommemann-saker.

Så ble saken henlagt, og 70 antatte overgrepssaker lagt på is helt til nye tilfeller ble oppdaget våren 2006. Ifølge politiet politiet i Ski er politiet selv skyld i at mannen ikke er pågrepet.

- Lommemannen har truffet der norsk politi er svakest, på samarbeid og koordinering mellom politidistriktene, sier Håvard Aksnes, politioverbetjent i Kripos i dokumentaren som vises på NRK1 klokka 20.25 i kveld.

image: - Lomme-mannen kunne vært tatt for lenge siden
<B>PÅ FRIFOT:</B> Lommemannen ble fanget på film av et overvåkningskamera i Trondheim for tre år siden. Ennå er ingen mistenkt i den enormt omfattende saken.
Hele Norges coronakart