- Lommeboken er tom

California er på konkursen rand og «The Governator» foreslår drastiske tiltak for å redde verdens syvende største økonomi.

HAR IKKE PENGER: Guvernør i California, Arnold Schwarzenegger, holder en tale fredag. Staten California begynner å gå tom for penger og et budsjettsunderskudd på 151 milliarder kroner skaper hodebry for den tidligere filmstjernen.   David McNew/Getty Images/AFP
HAR IKKE PENGER: Guvernør i California, Arnold Schwarzenegger, holder en tale fredag. Staten California begynner å gå tom for penger og et budsjettsunderskudd på 151 milliarder kroner skaper hodebry for den tidligere filmstjernen. David McNew/Getty Images/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): - Hvis California var et selskap hadde det vært konkurs for flere måneder siden, skriver Timesonline.

Solskinnsstaten sliter med å dekke store underskudd i budsjettet, og guvernør Arnold Schwarzenegger planlegger nå drastiske tiltak for å bedre den økonomiske tilstanden til staten.

Mangler 151 milliarder kroner
Forslagene til budsjettkutt som Schwarzenegger nå legger frem kommer til å prege California i lang tid fremover, tusenvis av brann- og politimenn kan komme til å miste jobbene sine. Utdanningsbudsjettet kan også bli kuttet med milliarder av dollar.

Siste frist for å dekke et budsjettgap på 151 milliarder kroner går ut på mandag, og ifølge Reuters så er det ingen som tror på noen løsning innen den tid.

- Vi kan ikke kaste bort tid, vi må løse dette underskuddet eller så vil vi være tomme for penger, sa Scwarzenegger i en tale fredag kveld.

- Lommeboken tom
Statens finanspolitiske embetsmenn har ifølge Timesonline advart om at dersom ikke kriseløsningen er klar til mandag, så kommer ikke California være i stand til å ta opp sårt trengte milliardlån.

Tiltakene som foreslås kan bidra til at tusenvis av fengselsinnsatte vil bli løslatt tidligere, og det beryktede fengselet San Quentin kan være blant flere statseide bygninger som blir lagt ut for salg.

- Vår lommebok er tom. Våre banker er stengt. Vår kreditt er tørket opp, uttalte Arnold Schwarzenegger til en gruppe politikere i Sacramento.

Etter å ha fått sitt forslag om skatteøkning avslått tidligere i år, ber guvernøren nå innstendig om at California og deres innbyggere må lære seg å leve etter evne.

California er ifølge Wikipedia verdens syvende største økonomi, men det går nedover med staten. Arbeidsledigheten er på 11 prosent, og bare forrige måned mistet over 63 000 jobbene sine.

Velferdsorganisasjoner og studentgrupper har protestert kraftig den siste tiden, skulle tiltakene til guvernøren gå gjennom vil all finansiell støtte til nærmere 200 000 studenter forsvinne. Skoleåret vil også bli kortere, samtidig som antall elever per klasserom vil øke.