Lommebøker, rullestoler, bein- proteser, glassøye og sexleketøy

- Vi løper rundt som gærninger i sommermånedene, sier ansvarlig for hittegods på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg blir ikke overrasket over noen ting lenger, sier Giri Neelakandan.

Han er ansvarlig på hittegodskontoret på Gardermoen, hvor stressede folk i feriemodus har glemt igjen over 10 000 gjenstander så langt i løpet av sommermånedene.

- Vi får inn alt fra ipader og pc-er til kofferter, leker og taxfreeposer. Vi har fått inn hvalbein, rullestoler, krykker og en del sexleketøy, forteller Neelakandan.

- Sexleketøyene er det sjelden noen som tør å hente. Kanskje er det mindre flaut å kjøpe seg nytt.

Glassøye og gebiss Ragnar Rovald, teamleder ved hittegodskontoret, forteller at de har fått inn over 4400 gjenstander i juli. 723 av dem har blitt plassert i kategorien klær, mens 626 er reisegjenstander, altså kofferter, sekker og vesker.

- Vi slår rekorder hvert år. Nå som mobiltelefonene nærmest har blitt det viktigste i manges liv, synes jeg det er merkelig at så mange klarer å miste dem, sier han.

Blant de rareste tingene de har fått inn trekker Rovald fram gebiss, hvalbein, og en beinprotese.

- Vi har også fått inn et glassøye som aldri ble henta. Det hender vi får inn kofferter med sexleketøy, og én gang fikk vi inn en koffert stappfull av penger. Den gikk rett til politiet, forteller Rovald.

Taxfreevarer Han forteller også om barnevogner og medisiner som blir liggende. En to meter høy Wunderbaum fikk hele kontoret til å lukte gran for noen måneder tilbake, men ble aldri hentet.

- Det folk er mest opptatt av å hente er vel egentlig de gjenglemte taxfreevarene sine. Pc-er, ipader, telefoner og lommebøker har vi også en høy utleveringsrate på. Det samme gjelder smykker.

PENGER: Folk glemmer mye penger på Gardermoen. Én gang fikk hittegodskontoret inn en koffert full av penger - den ble sendt rett til politiet.
LOMMEBØKER: - For meg er lommeboka mi det viktigste jeg har, så jeg skjønner ikke at folk klarer å miste den, sier Ragnar Rovald, teamleder ved hittegodsavdelingen på Gardermoen.
TRAVELT: Sommermånedene er travle for de ansatte på hittegodskontoret.
SAVNET BAMSE: De gjenglemte tingene sorteres i ulike bokser. Kanskje sitter noen på ferie og savner noe i disse eskene?
IPAD: Når de får inn telefoner og ipader prøver de ansatte å finne ut hvem som eier den, med mindre det er kodelås på den.
FRI HUND: Kanskje fikk en liten hund eller katt en litt hyggeligere sommerferie da dette buret ble værende igjen på Gardermoen.
SMYKKER: Smykker er en av tingene folk ofte kommer tilbake for å hente, sammen med taxfreeposer, telefoner og lommebøker.
SURFEBRETT: - Folk glemmer også igjen ganske store gjenstander, som dette surfebrettet, sier Ragnar Rovald.
VARM JULI: I juni mottok hittegodskontoret mye paraplyer, mens de i juli har fått inn uvanlig mye solbriller.
KLÆR: Over 700 av gjenstandene som har kommet inn i juli har blitt plassert i kategorien klær.
SOVEPOSER: - Jeg blir nesten ikke overrasket over noe lenger, sier Giri Neelakandan ved hittegodskontoret på Gardermoen.
TRANGT: Gjenglemte gjenstander oppbevarer på Gardermoen i én måned før de sendes videre til et annet lager.
PRØVER KONTAKTE: De ansatte ved hittegodskontoret prøver så godt de kan å kontakte eiere av gjenstander som er merket med navn.

I juni fikk hittegodskontoret på Gardermoen inn en god del paraplyer, mens i juli har de sett en kraftig økning av solbriller og jakker, kanskje på grunn av det fine sommerværet.

Også ved Ruters hittegodskontor på Nationalteateret stasjon i Oslo merker de at været og sesongen spiller inn på hva slags type gjenstander de får inn.

- Hva folk glemmer er veldig avhengig av årstid. I sommer har det for eksempel vært mer badetøy og vært færre paraplyer enn vanlig på grunn av det fine været. Nå som Norway Cup har begynt får vi inn mange sekker med fotballutstyr og drikkeflasker, sier ansatt Trude Tenmann, ved hittegodskontoret.

Blir liggende Tenmann forteller at de kan få inn opptil 300 gjenstander i uka, og at de regner med en liten økning når fellesferien når er slutt og folk igjen skal begynne å kjøre kollektivt til jobb og skole.

Hun forteller at folk stort sett glemmer ting de ofte bruker mye, som lommebøker, klær, mobiltelefoner og paraplyer. Det er likevel ikke alt som forsvinner fra trikker, busser og t-baner som dukker opp på hittegodskontoret.

- Når det gjelder mobiltelefoner, spesielt Iphone og Samsung Galaxy, er dessverre antallet som spør etter dem høyere enn antallet som kommer inn, så det er nok disse lommetyvene er mest glad i, sier Tenmann.

De oppbevarer tingene i tre måneder før de sendes videre til en bruktbutikk.

- Lommebøker, nøkler og telefoner blir som regel hentet fort, mens andre ting bare blir liggende. Vi har fått inn flotte, nye barnevogner som blir stående i ukesvis. Hvor gjør folk av babyen i mellomtida, lurer jeg på da, sier Tenmann.

- En gang fikk vi også inn et diger staffeli som ingen kom og spurte etter. En ting jeg synes er litt trist er alle kosedyrene som aldri blir hentet.

Hektisk Giri Neelakandan forteller at de på hittegodskontoret på Gardermoen i sommermånedene kan få over 400 telefoner om gjenglemte ting, i tillegg til de mange som dukker opp på kontoret selv.

SAVNER DU BAMSE?: - Hva folk glemmer er veldig avhengig av årstid. I sommer har det for eksempel mer badetøy og vært færre paraplyer enn vanlig på grunn av det fine været, forteller Trude Tenmann ved Ruters hittegodskontor. Foto: Trude Tenmann / Ruter
SAVNER DU BAMSE?: - Hva folk glemmer er veldig avhengig av årstid. I sommer har det for eksempel mer badetøy og vært færre paraplyer enn vanlig på grunn av det fine været, forteller Trude Tenmann ved Ruters hittegodskontor. Foto: Trude Tenmann / Ruter Vis mer

- Det er hektisk. Vi løper som gærninger, men jeg skjønner jo godt at folk blir fortvilet og svetter litt ekstra når de har mistet noe viktig. Det er utrolig hva ferie gjør med folk, sier han.

Han forteller at rundt en tredjedel av gjenstandene som kommer inn blir hentet eller sendt til eieren.

- Vi prøver så godt vi kan, men det er ikke alltid vi lykkes.

MYE Å GJØRE: Ragnar Rovald, teamleder ved hittegodsavdelingen på Gardermoen, forteller at juli har vært en veldig travel måned.
MYE Å GJØRE: Ragnar Rovald, teamleder ved hittegodsavdelingen på Gardermoen, forteller at juli har vært en veldig travel måned. Vis mer
TRAVELT I JULI: Over ser du oversikten over hva som ble levert inn til hittegodskontoret på Gardermoen i juli.
TRAVELT I JULI: Over ser du oversikten over hva som ble levert inn til hittegodskontoret på Gardermoen i juli. Vis mer