FORSVARET GRANSKER: Ting tyder på at det kan være en unik feil i rapporten som har gitt norske styrker ansvaret for lommelyktdrapet.  Foto: NORSOF TG / FORSVARET
FORSVARET GRANSKER: Ting tyder på at det kan være en unik feil i rapporten som har gitt norske styrker ansvaret for lommelyktdrapet. Foto: NORSOF TG / FORSVARETVis mer

- Lommelyktdrapet kan være unik dokumentfeil

ISAF bekrefter drapet, men eksperter mener det er usannsynlig at nordmenn deltok i operasjonen. - En unik feil, sier redaktør i The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  I Wikileaks-dokumentene fremgår det at norske styrker skal ha skutt og drept en mann med lommelykt den 29. november i fjor.

Hendelsen skal ha skjedd ved landsbyen Gajoy på strekningen mellom Kabul og Kandahar, nesten 800 kilometer fra den norske basen i Meymaneh.

- Ikke hørt om Forsvaret bekrefter at betegnelsen i dokumentet viser at det er en norsk enhet som var involvert i hendelsen.

- Vi gransker nå denne episoden, ettersom ingen i Forsvaret har hørt om den. Dessuten har denne hendelsen skjedd i det som kalles RC Sør, og vi har bare styrker i RC Nord. Vi har aldri vært i Sør-Afghanistan, bortsett fra med norske spesialsoldater i begynnelsen av kampanjen. At en logistikkgruppe har gjort en husransakelse der nede virker helt usannsynlig, sier major Christian Øverli ved Forsvarsstaben til Dagbladet.

Nøyaktig Nå viser det seg at det kan dreie seg om en feil i de 92 000 hemmeligstemplede dokumente.

- Materialet er svært nøyaktig. Men dette ser ut til å være en unik feil i materialet, sier David Leigh, som er redaktør for undersøkende journlistikk i avisen The Guardian. Avisen hadde sammen med New York Times og Der Spiegel hatt tilgang til dokumentene i tre uker. Leigh har ansvaret for The Guardians arbeide med lekkasjedokumentene.

- I rapporten står det at det er PRT Maymaneh, altså norske styrker som har deltatt i denne operasjonen. Denne hendelsen fant sted nær landsbyen Gajoy som ligger i PRT Kandahar sitt ansvarsområde. Der er det kanadiske styrker som opererer. At norske styrker skal ha befunnet seg så langt fra Maymaneh virker usannsynlig, sier Leigh.

Han mener derfor det kan være en feil i dokumentene som har gutt de norske styrkene ansvaret for lommelyktdrapet.

- Dette er den første feilen av denne typen jeg har sett. Vi har gått grundig gjennom disse dokumentene, og så langt har vi bare funnet noen få koordinatfeil. Det dreier seg sannsynligvis om tastefeil da rapportene ble skrevet. Dette er en betydelig mer alvorlig feil, sier redaktøren når Dagbladet spør om hva som kan være årsaken til at norske styrker er rapportert så langt fra Maymaneh.

ISAF bekrefter hendelsen ISAF-talsmann Steven Cole bekrefter overfor Dagbladet at han kjenner til episoden hvor det var et sivilt dødsfall 29. november i fjor. Han nekter imidlertid å si om det var norske eller andre allierte som sto bak.

- UNIKT: Redaktør for undersøkende journalistikk i The Guardian, David Leigh, mener lommelyktdrapet kan være en unik feil i materialet. Foto: The Guardian
- UNIKT: Redaktør for undersøkende journalistikk i The Guardian, David Leigh, mener lommelyktdrapet kan være en unik feil i materialet. Foto: The Guardian Vis mer

- Jeg kan, men vil ikke si det. Vi går ikke tilbake til hendelser som skjedde i fjor og kommenterer dem, sier Cole.

Canada nekter å kommentere - Vi kommenterer ikke lekkasjene, og er bekymret for hvordan dette kan sette livene til våre egne soldater i fare, i tillegg til livene våre alliertes soldater, sier talskvinne Jenn Gerry ved forsvarsdepartementet i Canada til Dagbladet.

Pentagon-talskvinne Elizabeth Robbins vil ikke kommentere saken over hodet.

- Bare fordi disse dokumentene er blitt gjort offentlige, betyr ikke det at dette er noe vi vil bekrefte som ekte. Vi vil heller ikke diskutere innholdet, sier Robbins til Dagladet.

- Skjuler amerikanske myndigheter sivile dødsfall?

- Nei, det gjør vi slett ikke. Vi informerer alltid om sivile dødsfall, men jeg er ikke kjent med hendelsen 29. november, sier hun.

Heller ikke det britiske forsvaret ønsker å si noe om episoden.

- Vi gransker nå påstandene som kom fram av Wikileaks-lekkasjen. Derfor kan vi ikke kommentere eller spekulere noe rundt hendelsen 29. november i fjor, sier pressetalsmann Nick Manning ved det britiske forvarsdepartementet til Dagbladet.

Gransker Forsvaret gransker nå dokumentene for å se om de kan utgjøre en trussel mot det norske nærværet i Afghanistan.

- Vi har ikke kommet videre i denne saken. Vi må ha en systematisk gjennomgang av rapportene hvor norske styrker er omtalt, sier Øverli.

- Omfanget av dokumentene som har lekket ut er så stort at vi ikke kan se bort fra at det ligger ting som kan skade forsvaret. Dersom vi ser noe som kan utgjøre en trussel eller risiko for oss, må vi se om vi kan iverksette tiltak knyttet til det. Men det er ikke ting vi nødvendigvis ønsker å dele med offentligheten, understreker han.