Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lommemann-siktet avslørt av Oddvar (61)

Den pensjonerte lensmannen Oddvar J. Ågotnes hjalp Kripos til å sirkle inn den antatte Lommemannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet.no): Pensjonert lensmann Oddvar J. Ågotnes (61) i Sund og Fjell sier til Dagbladet.no at han mottok flere uromeldinger fra publikum i 1999.

- Jeg snakket med flere som var urolige fordi en mann oppførte seg unormalt i forbindelse med aktivitet i svømmebassenger og bading i kommunen. Derfor besluttet vi at denne saken skulle prioriteres. Han ble observert på en skole, og for så vidt tatt på fersken av publikum der. Vi pågrep ham et annet sted seinere, sier pensjonert lensmann Oddvar J. Ågotnes.

- Broren ringte
Den siktede 55-åringen har en profilert politimann som bror. Ågotnes mener å huske at denne broren ringte ham om saken, men at det skjedde på en særdeles ryddig måte.

-Jeg er helt sikker på at det ikke på noen måte ble gjort forsøk på å påvirke oss i vårt arbeid med saken. Det var helt naturlig at broren ringte meg som god kollega i mange år. Jeg husker ikke ordlyden i det vi snakket om, men jeg er helt sikker på at det skjedde på en ryddig måte. Vi visste begge godt at det ville få konsekvenser om det ble gjort forsøk på påvirkning.

Nå var det slik at vi bare hadde etterforskningen av saken, ikke det påtalemessige spørsmålet. Jeg kan ikke vite hva som ble gjort overfor påtalemyndigheten. Det jeg kan si med sikkerhet var at det ble gjort en svært god etterforskningsjobb av mine kolleger. Det arbeidet har kommet til gode for etterforskerne nå, men jeg vet ikke hvorfor saken etter hvert ble henlagt av påtalemyndigheten i Hordaland politidistrikt, sier Oddvar J. Ågotnes.

Kripos-etterforsker Håvard Aksnes bekrefter overfor Dagbladet.no at henvendelsen fra Ågotnes om saken fra 1999 ble avgjørende for at 55-åringen i går ble pågrepet.

Skiftet landsdel
-
For oss ble saken fra 1999 veldig interessant. Da vi fikk tips om den 26. november i fjor, kobla vi sakene. Da fikk vi også svar på et spørsmål vi hadde stilt oss mange ganger: Hvorfor fikk Lommemannens overgrep i Bergens-området en bråstopp høsten 1999? Vi skjønte da at det var fordi han var blitt siktet i denne saken, sier Aksnes.

55-åringen satt ett døgn i varetekt høsten 1999, men ble løslatt. Saken ble henlagt. 

AVSLØRTE LOMMEMANNEN: Eks-lensmann på Sotra, Oddvar J. Ågotnes (til høyre)sammen med daværende politimester i Hordaland politidistrikt, Einar Dræggebø i 1998. FOTO: Oddmund Lunde/DAGBLADET
AVSLØRTE LOMMEMANNEN: Eks-lensmann på Sotra, Oddvar J. Ågotnes (til høyre)sammen med daværende politimester i Hordaland politidistrikt, Einar Dræggebø i 1998. FOTO: Oddmund Lunde/DAGBLADET Vis mer

-  Hvor lang tid gikk det før han var i gang igjen?

- Det gikk bare noen måneder, så har vi nye saker på ham. Men da begynte han å operere på Østlandet.

Ifølge politiets oversikt gjorde Lommemannen tre overgrep i Oslo og Bærum allerede i mars 2000.

- Husker ikke
Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne uttalte til Bergensavisen (BA) 13. november 1999 at det ikke var grunnlagt for å framstille mannen for varetektsfengsling, men at det var skjellig grunn til mistanke mot ham. I dag kan ikke Mevatne huske saken i det hele tatt.

- Nei, dette husker jeg ikke. Det kan ha vært en annen jurist som har fulgt opp saken og at jeg uttalte meg kun fordi jeg hadde jourvakt. Dersom broren til siktede hadde tatt kontakt med meg i et forsøk på å påvirke oss i behandlingen av saken, ville jeg nok ha husket det, men det gjør jeg altså ikke, sier Ole Bjørn Mevatne.

Lensmannskontoret på Sotra vest for Bergen hadde allerede fått henvendelser fra publikum om to tilfeller av overgrep mot unge gutter da det ble ringt fra en skole i november 1999.

Mannen som nå er siktet for en rekke overgrep mot unge gutter, ble den gangen politianmeldt av foreldrene til en tolv år gammel gutt. Han skal ha blitt lokket og befølt av siktede i badstuen ved svømmebassenget på en skole i Sund kommune på Sotra.

Nektet skyld
Siktede stilte seg den gangen helt uforstående til anklagene som ble rettet mot ham, og nektet straffskyld.

image: Lommemann-siktet avslørt av Oddvar (61)

Som forklaring på hvorfor han reiste fra Åsane til Sotra for å ta badstu, skal mannen ha forklart at han var en ivrig turgåer og at han pleide å ta en dusj og badstu når han først var ute og gikk.

Vaktene ved svømmebassenget hadde fått beskjed fra lensmannskontoret om å ta kontakt dersom de så den samme mannen igjen. Det var det de gjorde i midten av november 1999. Da ble han pågrepet.

I Bergensdistriktet ble det anmeldt om lag 20 tilfeller av overgrep mot unge gutter i 1999, men politiet klarte ikke å knytte sakene sammen. Saken mot broren til den profilerte politimannen ble altså henlagt.

I slutten av november i fjor snakket tidligere lensmann Oddvar J. Ågotnes med kollegene på lensmannskontoret.

- Det var så mye skriving og snakk om denne Lommemannen i media i november. I 1999 ble det aldri tatt DNA-prøver, men jeg bestemte meg i alle fall for å ringe til de som etterforsket Lommemannen nå. Det har sikkert bidratt til denne pågripelsen, og det må være bra, sier den pensjonerte lensmannen Oddvar J. Ågotnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media