Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lommemann-tiltalt mener andre gjerningsmenn går fri

Politiet mente de kunne knytte flere hundre overgrep til Lommemannen. Nå er Erik Andersen (57) tiltalt for 66.

ERKJENNER IKKE VOLDTEKT: Advokat Gunhild Lærum forsvarer den tiltalte mannen. Hun forteller at han erkjenner befatning med rundt 20 saker, men at han stiller seg uforstående til omfanget av saken. Politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt innstilte om en enda større tiltale, men statsadvokaten fant ikke bevisene gode nok for alle sakene. Foto: Bjørn Langsem
ERKJENNER IKKE VOLDTEKT: Advokat Gunhild Lærum forsvarer den tiltalte mannen. Hun forteller at han erkjenner befatning med rundt 20 saker, men at han stiller seg uforstående til omfanget av saken. Politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt innstilte om en enda større tiltale, men statsadvokaten fant ikke bevisene gode nok for alle sakene. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Politiet mener 57 år gamle Erik Andersen fra Hylkje utenfor Bergen er Lommemannen.

Tidligere i dag offentliggjorde politiet den 74 punkt lange tiltalen mot billakkereren. Saken starter i Follo tingrett i begynnelsen av november. Da må mangemillionæren svare på påstanden om overgrep mot 66 unge gutter fra hele landet.

To av tiltalepunktene gjelder voldtekt. Mannen er også tiltalt for å ha båret og oppbevart våpen ulovlig i forbindelse med pågripelsen utenfor hans hjem grytidlig 11. januar i fjor.

- Tiltalen avspeiler politiets etterforskning. Jeg har forholdt meg til de sakene som Follo-politiet har sendt inn til meg og vurdert bevisene i hver enkelt sak for seg. Tiltalen omhandler noen færre forhold enn innstillingen fra politiet, sier statsadvokat Per Egil Volledal ved Oslo statsadvokatembeter.

DNA-bevis
Etter pågripelsen av Andersen gikk politiet offensivt ut og mente at de hadde tatt «Lommemannen» og mente de kunne knytte ham opp mot flere hundre mistenkelige overgrep.

Grunnen til at mange av sakene har forfalt er på grunn av at de er foreldet eller var for dårlig etterforsket da de skjedde.

- I flere av tilfellene har det ikke vært mye å hente bevismessig, sier Volledal.

Når rettssaken starter i Follo tingrett i begynnelsen av november, blir flere av ofrene innkalt som vitner og må møte mannen som politiet mener har forgrepet seg på dem.

- Ofrene som er under 16 år har gjennomført dommeravhør som er tatt opp på video. De kommer til å bli spilt av i retten og de slipper å møte i retten, sier statsadvokaten.

Politiet har flere DNA-bevis i saken. I tillegg til omfattende vitneforklaringer skal politiet blant annet sitte på elektroniske data.

Erkjenner noe
- Min klient erkjenner befatning med cirka 20 av forholdene, sier advokat Gunhild Lærum, som forsvarer Andersen.

Han nekter straffskyld for de to punktene om voldtekt.

- Min klient stiller seg uforstående til omfanget av saken. Politiet gikk tidlig ut og mente at de kunne knytte ham til flere hundre overgrep. At tiltalen ikke omfatter disse tolker vi som at det må gå ukjente gjerningsmenn løs. Det er beklagelig at disse ikke er tatt av politiet, sier Lærum.

Hun forteller at hennes klient ønsker å gjøre opp for det han har gjort urett.

- Når rettssaken starter vil han forklare seg om stressmomenter i livet som vil forklare en god del, sier Lærum, som legger til at Andersen føler seg forhåndsømt av media og politiet.

- Han mener at saken har vært en mediebegivenhet fra dag én fra politiets side, sier hun.

Statsadvokaten tar forbehold i tiltalen om påstand om forvaring for den tiltalte.

TILTALT: Erik Andersen (57). Foto: Privat
TILTALT: Erik Andersen (57). Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling