Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lommemannen dømt til ti års forvaring

Skjerpet straff for Erik Andersen i Borgarting lagmannsrett.

SKJERPET STRAFF: I ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett fikk Erik Andersen skjerpet straffen fra ni til ti års forvaring.
SKJERPET STRAFF: I ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett fikk Erik Andersen skjerpet straffen fra ni til ti års forvaring. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Borgarting lagmannsrett har skjerpet straffen for den tiltalte i lommemannsaken til forvaring i ti år med en minstetid på sju år.

Det opplyser mannens forsvarer til NTB.

I Follo tingrett ble Andersen dømt til ni års forvaring, med en minstetid på seks år, for overgrep mott 66 unge gutter i perioden 1999 til 2006, dermed er straffen i lagmannsretten skjerpet med ett års forvaring.

Ankenbehandlingen gjaldt tre av de totalt 66 guttene som er involvert i saken. De andre sakene er rettskraftig.

Statsadvokat Per Egil Volledal la i forrige uke ned påstand om en skjerpet straff på forvaring i 12 år med en minstetid på åtte år

Lagmannsretten har kjent Andersen skyldig i en voldtekt han ble frikjent for i tingretten, og det er en av grunnene til at aktor mente at straffen måtte skjerpes, melder NTB.
Andersen ble tidligere i måneden funnet skyldig på samtlig punkter i tiltalen.

Borgarting lagmannsrett har i skjerpende retning lagt vekt på sakens størrelse — overgrep begått over en periode på cirka sju år mot i alt 66 fornærmede.

«Mange av de fornærmede er sterkt preget av overgrepene, og for flere av ofrene har overgrepene medført alvorlige konsekvenser for deres fungering,» heter det i dommen.

I skjerpende retning legges det også vekt på fornærmede unge alder. Retten skriver:

«Det må legges til grunn at Erik Andersen valgte seg ut unge ofre fordi de er tillitsfulle, slik at han hadde størst mulig sjanse for å lykkes med sitt ønske om å oppnå seksuell omgang. Det er et gjennomgående trekk ved Andersens handlinger at han har tilnærmet seg sine ofre ved å be om hjelp til noe, for eksempel til å få noe opp fra lommen. Han har deretter på en kynisk måte utnyttet barnas naturlige tillit til ham som voksen. Dette er også skjerpende. Det samme gjelder det forhold at overgrepene gjerne er skjedd i barnas nærmiljø, hvor de har en forventning om å være trygge.»

Domstolen mener at mange av overgrepene fremstår som planlagte.

«Lagmannsretten finner det således på grunnlag av bevisførselen klart at Erik Andersen har preparert bukser, blant annet ved å lage hull i lommer, til bruk i forbindelse med overgrep. Han har også forklart at han hadde en egen type caps og jakke som han gjerne brukte under overgrep, og som han hadde liggende i bilen,» skriver Borgarting lagmannsrett.

I formildende retning la retten noe vekt på at Andersen har erkjent de faktiske forhold i flere av forholdene. Også det at enkelte av forholdene skjedde lang tid tilbake anses som formildende.

Dagbladet kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!