- Lommemannen ikke lenger pedofil

Mener psykiaterne.

- IKKE PEDOFIL: De rettsoppnevnte psykiaterne mener Erik Andersen ikke lenger er pedofil.
- IKKE PEDOFIL: De rettsoppnevnte psykiaterne mener Erik Andersen ikke lenger er pedofil.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rettsoppnevnte psykiaterne mener at det nå ikke er grunnlag for å sette diagnosen pedofil på Erik Andersen (62), som ble dømt i lommemannsaken.

- Jeg vurderer etter samtaler med ham at hans foretrukne seksualobjekt nå ikke er barn i førpubertet, men voksne. Det er på det nåværende tidspunkt ikke sikkert grunnlag for å sette diagnosen pedofil, sa rettspsykiater Kjersti Narud da hun la fram psykiaternes rapport i Asker og Bærum tingrett torsdag.

Tingretten behandler en begjæring fra Andersen om å bli prøveløslatt fra forvaring etter at han nå har sonet ferdig minstetiden på sju år.

- Slående endring Narud har vurdert 62-åringen sammen med rettspsykiater Henning Værøy, som også var sakkyndig under straffesaken mot Andersen i tingretten og lagmannsretten. Den gangen konkluderte Værøy og psykologspesialist Pål Grøndahl med at Andersen var pedofil.

- Tilstander kan endres og komme tilbake. Dersom Andersen i framtiden skulle forgripe seg på barn, kan han komme under diagnosen pedofil igjen, men slik han framstår i dag, gjør han det ikke, sa Værøy.

De to psykiaterne mener at 62-åringen har gjennomgått en stor endring, har hatt god effekt av terapi og har tatt inn over seg de skadene han har påført sine ofre.

I 2010 sa Værøy og Grøndahl at de var usikre på hva slags effekt Andersen ville ha av behandling. I dag sier Værøy at Andersen har gjennomgått det han betegner som en slående endring.

- Han har i dag god egeninnsikt og er reflektert, sa Værøy i retten torsdag.

Strenge vilkår De to konkluderer med at gjentakelsesfaren ikke er nærliggende dersom Erik Andersen prøveløslates på de strenge vilkårene Kriminalomsorgen har satt. Psykiater Randi Rosenqvist ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, der Andersen soner, har kommet til det samme.

Kriminalomsorgen mener derimot at det er for tidlig å løslate Andersen, og saken må derfor avgjøres av retten. Saken avsluttes torsdag med at aktor Per Egil Volledal og forsvarer Gunhild Lærum holder sine prosedyrer.

(NTB)