Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lommemannen kunne blitt tatt tidligere med bedre avhør

Redd Barna krever gransking av Lommemannen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 11. januar i år ble en 55 år gammel tobarnsfar og mangemillionær pågrepet i Lommemannen-saken.

Men han kunne ha blitt tatt tidligere.

Mannen ble allerede i 1999 pågrepet, mistenkt i en mulig overgrepssak mot flere småbarn, blant annet en sju år gammel gutt fra Sotra. Han ble den gang omtalt som Bandasjemannen.

Men mannen slapp påtale. 

Tidligere denne uka skrev Bergensavisen at etterforskningspapirene fra 1999-saken viser at sjuåringens forklaring i dommeravhør ikke var entydig nok til at det holdt til en tiltale mot mannen.

- Overrasket og rystet

Redd Barna mener at nettopp dårlige avhør av barn kan være en av årsakene til at ingen ble pågrepet i Lommemannen-saken tidligere.

Organisasjonen har sendt et brev til statsrådene Sylvia Brustad, Knut Storberget og Manuela Ramin Osmundsen der de ber om at Lommemannensaken gjennomgås grundig med tanke på hvordan barn er ivaretatt både ved anmeldelse, i etterforskningen og i tilknytning til hjelpeapparatets oppfølging.

image: - Lommemannen kunne blitt tatt tidligere med bedre avhør

- Vi er overrasket og rystet over at det nå fremkommer informasjoner om anmeldte forhold, der barn ikke er blitt avhørt, eller der barn er blitt avhørt opptil ett år etter at anmeldelsen har funnet sted, skriver generalsekretær Gro Brækken og leder for Norgesprogrammet i Redd Barna Marianne Borgen i brevet.

- Vi ser at vi i Norge fortsatt er for dårlige til å ivareta barns rettssikkerhet og at vi også er for dårlige til å ivareta barns behov til å få hjelp og støtte etter at overgrepene har funnet sted, sier Borgen til Dagbladet.no.

Organisasjonen har lang erfaring med å jobbe med barn og unge som har blitt utsatt for overgrep.

- Denne saken er et eksempel på at vi ikke har vært gode nok på etterforskning, på å ivareta barna og mulighetene til å få hjelp til å komme videre, sier Borgen.

- 1999-saken må granskes

Redd Barna krever at barn som er berørt i Lommemannsaken blir kontaktet for å få fortalt om sine erfaringer fra møtet med politiet.

- Vi ber også om en særskilt gjennomgang av den henleggelsen som skjedde på Sotra i 1999, for å finne ut om grunnlaget for denne var god nok. Også i denne saken ønsker vi å vite hva slags oppfølging barnet fikk av hjelpeapparatet og om det ble foretatt dommeravhør av barnet, heter det i brevet.

Redd Barna krever at disse momentene inkluderes i granskingen av saken som er varslet av Riksadvokaten.

BLE JAKTET PÅ LENGE: Politiet distribuerte blant annet disse bildene da de jaktet på Lommemannen. Foto: Politiet
BLE JAKTET PÅ LENGE: Politiet distribuerte blant annet disse bildene da de jaktet på Lommemannen. Foto: Politiet Vis mer

Storberget vil ikke kommentere

Justisminister Knut Storberget ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no fordi den fortsatt er under behandling i rettsapparatet. Han vil heller ikke uttale seg generelt om avhør og oppfølging av barn i overgrepssaker.

I brevet berømmer for øvrig Redd Barna opprettelsen av de to Barnehusene i Bergen og Hamar, som de tror vil gi bedre framtidig etterforskning og hjelp til barn og pårørende i overgrepssaker.

- Men vi trenger likevel kunnskap om hva som har skjedd i denne saken, sett i et barneperspektiv, og ber om at Regjeringen sikrer dette, skriver organisasjonen.

TOK BESLAG: Politiet har gjort en rekke beslag i boligen til 55-åringen som er pågrepet i Lommemannen-saken.
KREVER GRANSKNING: Redd Barnas Marianne Borgen.
PÅGREPET: Denne 55 år gamle mannen er pågrepet i Lommemannen-saken. Han nekter straffskyld og har ikke forklart seg for politiet etter råd fra sin forsvarer Tor Erling Staff.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media