- Lommemannen nektes terapi

Advokaten mener politiet straffer ham etter avhørstopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne uka skulle 56-åringen vært i en ny terapitime hos sin psykolog, Thore Langfeldt. Det gikk ikke.

- Politiet ga beskjed om at de ikke hadde kapasitet til å kjøre ham. Det er bare tull. Dette er noe av det verste jeg har opplevd, tordner den siktedes forsvarer, Gunhild Lærum.

Ekstra straff

56-åringen ble etter eget ønske satt på venteliste for terapi på Institutt for klinisk sexologi og terapi. Etter flere måneders ventetid fikk han plass hos styrelederen ved instituttet, psykolog Thore Langfeldt. De har hatt flere terapitimer, og 56-åringen føler han har stor nytte av disse timene.

- Han ønsker dette sterkt selv. Han vil bli et bedre menneske, og den delen av livet der han har begått straffbare forhold, vil han rydde opp i. Han vil gå i seg selv, men nå opplever han dette som en veldig tøff ekstra straff fra politiet, sier advokat Lærum til Dagbladet.

56-åringen har nå til sammen vært i 13 politiavhør, og han føler selv han har fortalt det han kan bidra med.

Samtidig mener 56-åringen at påtaleansvarlig i Follo politidistrikt, politiadvokat Jorid Kile Berg, har kommet med uttalelser til media han opplever som krenkende.

«Bul i buksa»

- NEKTES TERAPI: Den lommemannsiktedes forsvarer, advokat Gunhild Lærum, frykter politiet straffer ham etter at han selv har valgt å ikke la se avhøre den siste tiden. Foto: Privat
- NEKTES TERAPI: Den lommemannsiktedes forsvarer, advokat Gunhild Lærum, frykter politiet straffer ham etter at han selv har valgt å ikke la se avhøre den siste tiden. Foto: Privat Vis mer

- Berg prøver blant annet å koble ham til et overgrep på Furuset, der en mann ifølge Bergens Tidende skal ha kommet mot noen smågutter «med bul i buksa og kniv i hånda». Dette er jo et helt annet modus enn de andre overgrepene min klient er siktet for. Han fant dette så støtende og vanskelig at han ikke ønsker å delta i flere avhør nå. Dermed har dette låst seg, sier Lærum.

Hun frykter at politiet nå straffer 56-åringen for ikke å stille opp i flere avhør.

- Jeg tror ikke det er tilfeldig at han ikke får komme til timen sin nå. Denne saken er blitt etterforsket i årevis, og politiet har brukt enorme ressurser på den. Det er klart de har kapasitet til å kjøre mannen de har pågrepet til psykologtimen sin én gang i uka. Min klient har samarbeidet med politiet, men dobbeltmoralen som de nå viser, er forkastelig, sier Lærum.

Vil ta oppgjør

Politiadvokat Jorid Kile Berg nekter for at det er noen sammenheng mellom at 56-åringen ikke vil la seg avhøre og den manglende psykologtimen.

- Vi var forberedt på at vi kunne få dette slengt mot oss fra forsvareren. Men det var kul umulig å få folk som kunne kjøre ham til psykolog. Det er ikke første gang det er ressursmangel i norsk politi, og vi kan ikke gi ham spesialbehandling, sier Kile Berg til Dagbladet.

Hun har ikke hørt noe om at hennes uttalelser om andre overgrep er årsaken til at han ikke vil stille til avhør.

- En omstendelig mann

- Dette er nytt for meg. Jeg vet at han ikke vil forklare seg mer, men den eneste forklaringen jeg har fått på det, er på tekstmelding fra Gunhild Lærum. Jeg har bedt om at hun utdyper det, men ikke fått svar, sier Kile Berg.

Hun sier politiet fremdeles har svært mye å avhøre 56-åringen om. Hun frykter også at det kan ta lengre tid enn først antatt å ferdigstille saken fra politiets side.

- Han er en omstendelig mann, og vi har masse å spørre han om, sier Kile Berg.

REGNET MED KRITIKKEN: Politiadvokat Jorid Kile Berg regnet med at forsvaren skulle bruke dette mot politiet. - Det er ikke første gang det er ressursmangel i politiet, sier politiadvokaten.
TORDNER: Advokat Gunhild Lærum i Advokatfirmaet Næss, Lærum & Lier.