Lommemannen prøveløslates, får ikke besøke svømmehaller

Avgjorde tingretten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bergenseren Erik Andersen, omtalt som Lommemannen, blir løslatt fra forvaring, har Asker og Bærum tingrett besluttet, melder NRK.

Det skjer dagen etter at Høyesterett besluttet at Nokas-ranerne Kjell Alrich Schumann og Metkel Betew, og den såkalte Bombemannen fra Drammen kan prøveløslates. Løslatelsen av Andersen er dermed i tråd med rettstilstanden som er slått fast i disse avgjørelsene. Landets øverste dommere slo fast at kriteriet for å nekte prøveløslatelse er at det må være nærliggende gjentakelsesfare.

- Vesentlig endring Andersen krevde seg prøveløslatt etter at han har sonet ferdig minstetiden på sju år av forvaringsdommen på ti år. Psykiater Randi Rosenqvist vitnet i retten og sa da at hun mener overgrepsdømte Erik Andersen (62) har endret seg. Hun mener han er pedofil, men faren for at han skal begå nye seksuelle overgrep er så lav at han kan prøveløslates.

- Retten er ikke i tvil om at det har skjedd en vesentlig endring i Andersens tilnærming til seg selv, sin bakgrunn, sine kriminelle handlinger og sine omgivelser, heter det i kjennelsen.

- Endringene gjør at det ikke lenger er sikkert grunnlag for å stille diagnosen pedofili, slik de sakkyndige har forklart.

Statsadvokat Per Egil Volledal argumenterte i retten for at hensynet til samfunnsvernet tilsa at Andersen måtte holdes i forvaring, men han fikk altså ikke medhold hos retten.

- Jeg har ingen kommentar før jeg har lest dommen, sier Volledal til Dagbladet.

Får ikke oppsøke svømmehaller Retten setter flere vilkår for prøveløslatelsen.

• Han skal oppholde seg på gården han har kjøpt, og kan ikke endre oppholdssted eller overnatte andre steder uten forhåndssamtykke fra kriminalomsorgen.
• Han kan ikke forlate Hordaland fylke uten etter forhåndssamtykke fra Kriminalomsorgen.
• Han er pålagt oppfølging fra Hordaland friomsorgskontor i henhold til en gjennomføringsplan som han signerer ved løslatelsen. Han skal akseptere anmeldte og uanmeldte hjemmebesøk.
• Han forbys å besøke offentlige bade- og/eller idrettsanlegg hvor barn og ungdom naturlig samles (flere av overgrepene han ble dømt for skjedde i eller ved slike steder).
• Han kan ikke ha eller ta kontakt med barn under 16 år med mindre det er ansvarlige voksne til stede.
• Andersen skal ikke ta kontakt med de fornærmede i straffesaken.
• Han skal delta i avtalt behandlingsopplegg.

Beklager i retten Da Erik Andersen skulle overbevise retten om at han må løslates startet han med å beklage.

- Jeg vil benytte denne anledningen til å henvende meg til de fornærmede i saken og deres familie. Jeg ønsker å si unnskyld og beklage sterkt de traumene jeg har påført så mange. Jeg trodde jeg skulle være sterk nok til å gjennomføre dette, men det ser ut til å svikte litt, sa Andersen, og erkjente med det for første gang alle overgrepene han er dømt for og beklaget til de 66 ofrene i saken.

- Han er et helt annet menneske nå. Han lytter og er glad for kontakt. Det har vært en omveltning, sa hans forsvarer Gunhild Lærum til Dagbladet.

For aktor, statsadvokat Per Egil Volledal, kom erkjennelsene som en overraskelse.

- Det er nytt for oss at han nå erkjenner og beklager alle forhold. Det er også nytt at han sier å ha tatt innover seg forholdene han står bak, sa Volledal til Dagbladet.

PRØVELØSLATES: Erik Andersen.
PRØVELØSLATES: Erik Andersen. Vis mer